У Србији загађен ваздух однесе 3.600 живота годишње

Од последица загађења ваздуха, у Србији годишње умре 3.600 особа, рекао је за РТС шеф канцеларије Светске здравствене организације за Србију Маријан Ивануша. У свету због загађења годишње умре око седам милиона људи, од чега је пола милиона у Европи.

Протекли викенд у Србији је обележило повећано загађење ваздуха, нарочито у Београду, Новом Саду, Суботици, Косјерићу, Нишу, Ваљеву.

Стручњаци кажу да није повећана емисија загађујућих честица, већ су атмосферске прилике допринеле да аеро-загађење буде високо.

Данас је ситуација нешто боља, али нпр. мерне станице Стари град и Мостар и даље показују да је ваздух веома загађен.

Шеф канцеларије светске банке за Србију Маријан Ивануша, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао је да загађен ваздух може да утиче на кардиоваскуларне и плућне болести, али да све зависи од тога колико је дуго ваздух загађен и колико дуго је неко изложен загађењу. 

Према подацима и анализама СЗО, у свету умре седам милиона људи годишње од загађености ваздуха, од чега је у Европи пола милиона људи. Процењује се да у Србији годишње умре 3.600 особа због честица од 2,5 микрона.

Када је реч о мерама против загађења, Ивануша је прво истакао редовна мерења да би грађани и власти знали када је ваздух загађен и да би могли да се понашају у складу с тиме.

Навео је да је у тим случајевима најбоље остати у стану, а они који морају да изађу напоље требало би да буду што мање активни.

Утицај маски занемарљив 

Поручио је да маске не помажу иако се оне могу често видети у неким азијским земљама.

"Њихов утицај је занемарљив, битно је да смо што мање изложени загађеном ваздуху", навео је Ивануша.

Највећи узрочници загађења су ложење ватре и саобраћај, али битни фактори су климатски и географски услови.

Ивануша објашњава да су мере против загађења релативно скупе и да се њихови ефекти не могу очекивати преко ноћи.

"Заједнице годинама раде на побољшању квалитета ваздуха, видим и у Србији напредак", рекао је Маријан Ивануша.

Напоменуо је да би чешће требало користити гас уместо дрва за грејање, а посебну пажњу би требало обратити на саобраћај јер стари аутомобили више загађују.

Ипак, како је рекао Ивануша, пушење је много штетније по здравље од загађеног ваздуха, а људи се не буне толико због пушења колико због ваздуха.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво