Грађани одлазе и у Грчку да би победили рак

Могућности за борбу против малигних болести у свету и у Србији све су боље последњих година. Србија сада има гама-нож, икс-нож, више апарата за зрачење, а на листи лекова о трошку државе су и најсавременије терапије. Када су могућности за лечење у земљи исцрпљене, грађани често одлазе у Грчку.

Злоћудни тумори су један од најчешћих и највећих здравствених проблема у многим земаља, па је борба против малигних болести један од приоритета. Тако је и у Грчкој. У савремену дијагностику и лечење улажу и државне и приватне болнице.

Онколошка клиника у Атини у једној згради има осам магнетних резонанци, пет скенера, сајбер-нож, апарат за томографију, у оквиру којег је и један од два скенера.

Међу пацијентима су и Босанци, Хрвати, Срби. Бојана Стевчић и Александар Милошевић, чија је 35-годишња супруга болесна, нису хтели да прихвате ни дијагнозу ни прогнозу.

Уз помоћ добрих људи, прикупили су новац, и одлучили да се боре.

"Рекли су ми, имаћу томо, хемо, брахи-терапију. Ја сам до сада имала 25 томотерапија", прича Стевчићева.

С обзиром на то да се ради о веома агресивној врсти канцера, наводи Александар Милошевић, морали су што пре да реагују и да потраже најбољу могућу опцију лечења. "Сазнали смо да је то могуће у Атини", истиче Милошевић.

"Један од највећих центара за радиохирургију у Европи"

У Атину на лечење месечно из Србије дође петнаестак пацијената.

На три апарата за радиохирургију, на којима се обавља зрачење прецизно као хируршка операција, дневно се лечи и око 180 грчких држављана.

Само на дијагностику дневно ту дође око 2.000 људи.

"Ми смо један од најмодернијих центара за радиохирургију у Европи. поред тога што имамо сајбер-најф, томо-апарат, имамо и искуство, све више пацијената од уста до уста долази", истиче Стелиос Коуварис са Онколошке клинике у Атини.

Рак одавно не бира године, напада бебе, децу, младе и старе. Важно је ухватити га на време.

Нажалост, није само карактеристика грађана Србије да на прегледе не иду редовно, па се болест неретко открива у поодмаклој фази.

"Само у задње три године изашле су многе терапије којих пре три године није било. Кад питају колико вреди тренутак живота не знам, или када питају колико имам времена, не знам", каже Коуверис.

Нема правила, рак се може догодити сваком

Због тога што је и животни век све дужи, а начин живота је такав какав је, са свим предностима и манама, стручњаци процењују да рак може да се догоди сваком.

Александар Милошевић каже да нажалост нема правила.

"Неко вам је те карте доделио и морате да играте са њима. Беспотребно је размишљати зашто ја, зашто баш мени, чиме сам ово заслужио. Нема правила, једноставно, тако је како је. Морате бити позитивни, борити се", поручује Милошевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара