Можемо ли се изборити са загађењем ваздуха

Београд је јуче поново био један од најзагађенијих градова, а веома се тешко дисало у Новом Саду, Суботици, Косјерићу, Нишу, Ваљеву, Бору. С првом кишом је и квалитет ваздуха постајао бољи. Стручњаци кажу да није повећана емисија загађујућих честица, већ су атмосферске прилике допринеле да аерозагађење буде високо. Према подацима сајта "Ер вижуал", слична ситуација је и данас.

Дописник РТС-а јавља да је још један дан у Ваљеву освануо с алармантним подацима о загађењу ваздуха. Ваљево је јако загађен град.

Последњи подаци говоре да је концентрација ПМ-10 честица 107 микрограма по метру кубном. У последња два-три дана подаци су још драстичнији.

ПМ-10 честице су међу најопаснијим загађивачима. Производ су лоших енергената, као што је лигнит. У Ваљеву је 10.000 домаћинстава изван система градске топлане.

Велики загађивач ваздуха је и "Крушик", који дневно троши до 70 тона лигнита. Та фабрика је припремила елаборат за грејање на компровани гас, потребно је 2,7 милиона евра. Чека се одговор надлежног министарства.

Градска власт је пре неколико дана припремила мере са смањење аерозагађења. Биће одређене субвеције за грађане који желе да се греју еколошким енергентима. Одобриће се јефтинији прикљуци на градску топлану.

Планира се и измештање саобраћаја из центра града.

У последњих годину дана, топлана је са мазута прешла на компровани гас. На њу се прикључила градска болница и једна градска школа се више не греје на мазут. 

Мере опреза

Репортер РТС-а са улица Београда јавља да је у граду непријатан осећај због велике влажности ваздуха и да је видљивост смањена. Према последњим подацима, највеће загађење ваздуха је у Старом граду и на Новом Беграду. 

Најугроженији су труднице, старије особе и деца. Особе са срчаним и респираторним проблемима требало би да бораве у затвореном простору. 

Када је ваздух јако загађен, треба поштовати препоруке стручњака.

Препорука је да се у загађеним подручјима узима храна богата Бе-витаминима, витаминима Це и Е, затим омега-3 масним киселинама, што се везује са антиоксидативним и антиинфламаторним својствима ових састојака.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(недеља, 08. дец 2019, 17:18) - anonymous [нерегистровани]

Hmm

Dok je prikljucak na gas 800€ ovde u Vojvodini nema od cistog grejanja nista, ko to moze sebi priustiti.

(недеља, 08. дец 2019, 16:25) - Vuk [нерегистровани]

Rešenje

Izborićemo se čim uvoznici novih vozila odnosno globalno jaka auto industrija bude zadovoljna uvozom i prodajom vozila u našoj zemlji, odnosno povećanim prometom i zaradom!

(недеља, 08. дец 2019, 16:05) - Pera ložač [нерегистровани]

Grejanje na gume

Zašto ljudi lože kada imamo najjeftiniju struju na svetu!

(недеља, 08. дец 2019, 15:13) - Воронцов [нерегистровани]

Клима је овде добра за људе

Када погледамо какве су климатске прилике у многим редионима света овде је клима повољна за живот људи. Али очекивано да ће ваздух у појединим градовима или деловима града бити повремено загађен услед пренасељености. Много људи на малом простору, а људима треба грејање превоз и много још шта, а све то троши горива која производе разне гасове и честице. и енергане могу бити удаљеније од насеља, а и превоз у многом не мора бити индивидуални аутомобилима већ масовни у јавном превозу).Да су градови грађени тако да се налази више шуроких улица, више зелених површина, дакле мања густина насељености очекивано да би и ваздух био квалитетнији.Увек је питање колико су подаци о загађењу и поуздани јер ако су мерени у најзагађенијем делу града то не значи да су у свим деловима такви.Реалнији је податак ако се мерења врше на бројним локацијама .

(недеља, 08. дец 2019, 15:07) - anonymous [нерегистровани]

Планира се и измештање саобраћаја из центра града. ?!!!!!

Koji voze na lignit, je l' da?

Ne dirajte više centar grada, dosta!

(недеља, 08. дец 2019, 13:20) - Srđan [нерегистровани]

Vetar je dragocen

Svima kome smeta vetar, ne znam šta mogu da kažem. To je kao kada bi izjavili da vam smeta Sunce ili kiša, sneg ili bilo koja druga prirodna pojava. To je prirodno, a sve ostalo što priželjkujete, da nema vetra, da nema promaje, više/manje kiše, 30 stepeni zimi je neprirodno. Takav mentalitet samo doprinosi razvoju bolesti, širenju bacila, virusa i debljanju. Prilagodi se prirodi, a ne prilagođavaj prirodu sebi.

(недеља, 08. дец 2019, 12:54) - anonymous [нерегистровани]

Može da se reši. Sada se priča o vazduhu da bi se uvele veće takse na registraciju vozila.

Solarana energija je rešenje i gas. Elektroautomobili nisu rešenje, oni su zlo! Bar ne na ovaj način sa korišćenjem litijumskih baterija. Bolje rešenje za elektroautomobile je Vodonik. Biogas sa farmi, vodonik, sunce to je rešenje, ali od sve zavisi od političara.

(недеља, 08. дец 2019, 12:44) - anonymous [нерегистровани]

moze

Umesto sto dajemo milone van Srbije kao neku pomoc a nama treba pomoc ko hleba, da se kupe kontenjeri za smece a ne u svaki grad vetar raznese smece jel narod stavlja u gomili na travu na putu jel im je tako receno pa ce iz gradske cistoce da dodju i odvezu a do tad vetar oduvao pola smeca, onoga koga mrzi pa i tu da baci smece zapali u njiv.

(недеља, 08. дец 2019, 09:56) - anonymous [нерегистровани]

vetar

Sve je bolje nego da duva vetar.
Ni na minus 10 nije mnogo hladno kada nema vetra.
A na plus 10 je nepodnosljivo hladno kada je kosava ili neki slican vetar.

(недеља, 08. дец 2019, 09:40) - anonymous [нерегистровани]

itd, idt

zabrana starih automobila, metro, povecanje parkinga, centar zabraniti za automobile itd, idt