Раде по снегу, киши, ветру, магли – исплати ли се посао пастира

Од памтивека свако војвођанско село бавило се сточарством, обично су сеоска стада чували пастири који су од тог посла лепо живели. Времена се мењају, а с њима и обичаји. Број стада је знатно смањен, а за посао пастира готово да нема заинтресованих.

Готово пуну деценију Хусеин Љутић из Чоке живи од пастирског позива јер је његов живот, како нам каже, штап у руке, торба на леђа и пут под ноге – и тако из дана у дан, из године у годину, из села у село. Зарада је више него скромна.

"У просеку чувам до 300 крава, плаћен сам до 25.000 динара, радим лети од пет до поноћи", наводи Хусеин Љутић.

Додаје да је чобански живот напоран.

"Сви мисле да је лак, али је тежак, напоран је из дана у дан. По магли, по сунцу, по киши, по снегу, по ветру. Сваки дан мора да радиш, стока мора да једе, а ми морамо да изађемо", објашњава Љутић.

Не баш тако давно на овим пашњацима у близини Томашевца пасло је на хиљаде грла оваца и крава, данас их је знатно мање. На сву срећу постоје млади који желе да наставе традицију својих предака.

Перица Лалић има стадо од три стотине оваца, сам их чува јер је одлучио да то буде његов животни позив.

"Сви кажу има неке зараде, али ја то не видим.

Ненад Богдановић из Томашевца наводи да је из очевих и комшијских прича, родбине и пријатеља закључио да је раније у Томашевцу било и по пет-шест хиљада оваца.

"Сада их има, можда пет, шест стотина. Ја не знам због чега је то тако, али када би држава стварно хтела да помогне, онако како причају на телевизији, а не како је у стварности верујем да би могао поново да се повећа број крава и оваца", оцењује Богдановић.

Из Министарства за пољопривреду стижу обећања да ће, на иницијативу банатских сточара, већ наредне године субвенције за производњу телади бити повећане са 25.000 на 40.000 динара по крави, у припреми је и субвенционисани кредит, а по измењеном правилнику могу да конкуришу сви чланови газдинства.

Можда је то један од начина да се, као некада, попуне банатски пашњаци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво