Сваки шести пар у Србији има проблем са остваривањем родитељства

Ове године у Србији је рођено више беба него претходне године. О трошку државе урађено скоро 4.000 поступака вантелесне оплодње. Тај поступак обавља се у пет државних и 11 приватних установа. Србија је добила и банку репродуктивних ћелија.

Проф. др Саша Кадија, заменица директора Клинике за гинекологију и акушертсво КЦС-а наводи за РТС да сваки шести пар у Србији има проблема са остваривањем родитељства.

"Нарочито након 36 године тај проблем постаје још већи јер се тада укључује и фактор време, сваки дан који прође не можемо да вратимо, тако да је Министарство здравља односно Република Србија учинила много да се помогне у тој борби за решавање проблема инфертилитета", објашњава Кадија.

Додаје да је најбољи период за остваривање трудноће између 24 и 35 године, а да је старосна граница за жене које улазе у процес биомедицински потпомогнуте оплодње 42 године. 

Говорећи о банци репродуктивних ћелија наводи да има донора.

"Банка је, у ствари, национални пројекат, она је место где се не само чувају него се врши и селекција, пријем и обрада потенцијалних донора односно репродуктивних ћелија и ембриона", наводи Кадија.

На Клиници је, по њеним речима, остварено више од две стотине поступака медицински потпомогнуте оплодње.

"Ове године смо успели да остваримо преко двеста поступака медицински потпомогнуте оплодње, један део поступака био је из замрзнутих ембриона. Проценат успешности је око 40 одсто, а из поступака инсиминације је 12 одсто", објашњава Кадија.

До краја године у Домовим аздравља Савски венац и Нови Београд отварају се прва саветовалишта за вантелесну оплодњу, а сви парови који желе да постану родитељи могу да добију информације на бесплатан број телефона – 080 333 030.

Најнижи природни прираштај је у Бољевцу и Рековац, Бабушници и Тополи, а највиши у – Нишу, Тутину и Новом Пазару.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво