Препоруке које треба да поштујете када је јако загађен ваздух

Када је ваздух јако загађен, као што је данас случај у појединим градовима у Србији, треба поштовати препоруке стручњака.

Ако волите да брзо ходате или трчите у природи, данас би то ипак требало прескочити.

"Скратити дужину и смањити интензитет напорних активности. Правити чешће паузе у свим активностима у спољашњој средини", наводи се у препоруци на сајту Градског завода за јавно здравље Београда, посвећеној квалитету ваздуха.

Осетљивим категоријама становништва саветује се да вежбање обаве у затвореном простору. 

Не треба отварати прозор када је квалитет ваздуха оцењен са "загађен" или "јако загађен".

Концентрација загађујућих материја је највећа у периоду грејне сезоне, у вечерњим, ноћним и јутарњим сатима.

Тада је пожељно проветрити просторије неколико пута у току дана, и за то бирати периоде када је очекивано концентрација загађујућих материја најнижа, а то је оквирно између 11 и 15 часова.

Ако сте мислили да вам хируршке маске могу помоћи, то није тачно. Оне помажу да се смањи иритација дисајних путева, али ПМ-10 честице продиру и кроз такве маске.

Поједина истраживања указују на заштитне ефекте одређене хране.

Препорука је да се у загађеним подручјима узима храна богата Бе-витаминима, витамином Це и Е, затим омега-3 масним киселинама, што се везује са антиоксидативним и антиинфламаторним својствима ових састојака.

И сами доприносимо загађењу, због начина на који грејемо станове или зато што возимо аутомобиле. Можемо допринети смањењу загађења тако што ћемо користити градски превоз.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво