Књиге за лако читање – већа слова и краћа поглавља

У Србији су први пут издате књиге за лако читање. У финским школама се већ више деценија користе за помоћ деци са дислексијом, као и малишанима који слабо виде или имају тешкоће са читањем и учењем. Ове књиге је написала докторка Сабира Сталберг.

У књигама лаким за читање поглавља су кратка, а слова већа него уобичајено. Језик је једноставан и лак за разумевање. Реченице су кратке а речи нису компликоване. Илустрације се лако разумеју.

"Књиге говоре о актуелним темама, о примерима из живота деце данас, све теме су им блиске, о ономе су што виде око себе и све је реалистично. Говоримо о технологији, климатским променама, о вршњачком насиљу", рекла је ауторка књига др Сабира Сталберг.

Додаје да књиге служе да се деца мотивишу, јер су слабо заинтересована за читање.

"Јако су важне не само за децу која имају дислексију него било који облик тешкоћа у учењу и читању и нису везане за узраст. Да се дете осети успешно, кад прочита један део, да види да може", навела је др Виолета Несторов, из организације "Помоћ породици".

Постоје и друге тешкоће, а процењују се погрешно као дислексија, нпр. проблеми са видом, пажњом а оне такође могу да доведу до тога да дете одустаје од читања јер му је тешко.

"Због невежбања ока и мозга имамо све више проблема. Читање је вештина која се вежба и ако дете одустане и ако му се у школи не пружи подршка добијамо све више функционално неписмене деце", истакла је др Сталберг.

Објављивањем првих шест књига организација "Помоћ породици" у Србији уводи три различита нивоа лаког читања.

број коментара 0 Пошаљи коментар