Повећање броја миграната сезонско, Србија "није у опасности да постане тампон-зона"

Заменица комесара за избеглице и миграције Светлана Велимировић каже за РТС-а да је повећање броја миграната у новембру сезонско и да је то циркуларна флуктуација која се дешава у зависности од годишњег доба.

Све су ниже температуре, све више избеглица, нарочито на северу земље уз границу ка Хрватској и Мађарској. Око 700 људи је у протеклих десет дана са севера превезено на југ, пре свега у Прешево.

Светлана Велимировић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навела да се у прихватним центрима налази 4.700 миграната, а да су процене да се изван центара налази још 800.

Истиче да њима Србија није крајњи циљ, да покушавају на све начине да стигну до Западне Европе и објашњава да смештај у центрима за њих на неки начин значи повратак назад.

"Све земље на рути имају сличне проблеме и све су транзитне"

Заменица комесара за избеглице и миграције не дели утисак са невладиним организацијама које апелују да Србија постаје тампон-зона.

"Не бих рекла да је Србија у опасности да постане тампон-зона. Све земље на рути имају сличне проблеме и све су транзитне", указује Велимировићева.

Све се више говори о пуш бековима – агресивним и илегалним гурањем избеглица назад у Србију из Хрватске, БиХ, Мађарске, Румуније.

Међутим, Велимировићева истиче да то није ништа ново, да су пуш бекови постојали и претходних година и да нису довели до повећане концентрације миграната.

Напомиње да је повећање броја миграната у новембру сезонско, и да је то циркуларна флуктуација која се дешава у зависности од годишњег доба.

"Малолетници не пружају отпор, потребан им је одмор" 

У Србији се налази 500 малолетника без пратње, што је најосетљивија група – потенцијално угрожена од кријумчара, трговаца људима.

Велимировићева наводи да запослени ступају у контакт са малолетницима и да сарађују са социјалним радницима.

Ти млади људи прихватају смештај, каже Велимировићева и указује да је њима потребан одмор да би наставили пут.

Наводи да до сада нису имали случајеве отпора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи