Сиринићка жупа и православно трајање

На северним обронцима Шар-планине смештена је жупа Сиринић која се помиње у повељи краља Стефана Дечанског 1331, као метох Манастира Хиландара. Преостало становништво чува обичаје а о светињама брину српски баштинари. За заштиту и рестаурацију православних споменика на територији општине Штрпце, наша држава издвојила је три милиона динара.

Баштинари Завода за заштиту споменика културе у Лепосавићу радили су на архитектонској заштити Цркве Свете Петке у Беревцима. Једнобродна грађевина саграђена је у првој половини 19. столећа, на темељима истоимене средњовековне богомоље. Подаци о светињи се налазе у Српском јеванђељу из 14. столећа, које се чува у париској Националној библиотеци.

"Изведени су радови на статичкој санацији крова и сводова цркве и темеља цркве. Након тога приступило се изради тротоара, конзервацији и рестаурацији фасаде цркве и радови у унутрашњости цркве", каже архитекта-конзерватор Зоран Гарић, директор Завода за заштиту споменика културе у Лепосавићу.

Мештани преносе причу о томе да је у средњовековној цркви Свете Петке био писани Октоих из 14. века.

"Ти подаци се налазе у Даблину у Ирској, чувају се тамо. Највероватније да је неки имућни колекционар то откупио", каже јереј Бошко Клисарић, свештеник.

Стручњаци службе заштите из Лепосавића радили су и на Цркви Светог Николе у селу Готовуша. Кроз време је више пута обнављана, али је остала временска прича.

"Био је неки случај да су Турци хтели да направе неку одмазду и онда се народ овде у порти цркве окупио и то се није десило. Тако да су људи благодарни Богу и народ је из поштовња зове Црква Свети Спас", каже свештеник Клисарић.

На цркви у Готовуши изведени су конерваторски радови.

"Заштита цркве од влаге и санација темеља цркве, израда тротоара, конзервација фасаде и израда и електро-инсталације у унутрашњости цркве и декоративно осветљење. Све акције које смо спровели у овој години односе се на простор настањен Србима", каже архитекта Гарић. 

Тако ће православно културно наслеђе бити не само сачувано за будућа поколења већ и сведочанство српског трајања у Метохији и на Косову.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво