Око 300 миграната пребачено у прихватни центар у Прешеву

Осам аутобуса са око 300 миграната стигло је у прихватни центар у Прешеву са севера Србије. Овај потез је уследио пошто је у новембру постигнут својеврсни рекорд – готово три хиљаде миграната покушало да се преко Србије домогне Европске уније.

Центар у Прешеву није био активан годину и по дана. За то време, радили су центри у другим општинама Пчињског округа – у Врању, Бујановцу и Босилеграду.

Пре десетак дана поново је активиран и тада је стигла група од 400 миграната са севера земље, који су до тада били у импровизованим објектима.

Мигранти, углавном самци, који су тада, а и сада стигли, током зиме боравиће у Центру.

Горан Ћирић из Комесаријата за избеглице и миграције истиче да су мигранти прихваћени и да су обезбеђени кров над главом, грејање, три оброка дневно, медицинска заштита, одећа и обућа.

Капацитет Прихватног центра у Прешеву је око 1.000 места, од тога 800 у чврстим објектима и они су скоро попуњени.

У Бујановцу више нема места за породице са децом, а у Врању је празно пар соба.

Према подацима Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила, ситуација је компликованија на северу земље.

Радош Ђуровић из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила поручује да се морају повећати капацитети смештаја управо због оваквих околности, јер Србија дефинитивно постаје тампон-зона на путу миграције.

"У светлу и споразума са Фронтексом, који је ратификован скоро, Србија преузима све веће обавезе да се бори са миграцијом на сопственој територији дуж граница Европске уније", наводи Ђуровић.

Према подацима Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила, све више миграната долази из Сирије. Они су до сада били у Турској.

Због повећаног броја миграната на северу земље, кањишка општина затражила је од МУП-а да што пре повећа број полицијских службеника.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво