За прелазак Панчевачког моста у шпицу и до сат времена

Нема извештаја о саобраћајном шпицу у Београду да се као најкритичнија тачка не помиње Панчевачки мост. Возачи у колонама чекају и по сат времена. Прво су дописе почели да пишу грађани.

Удружење грађана "Котеж" недавно је упутило захтев Управи саобраћајне полиције да се размотри проблем са гужвама на Зрењанинском путу и Панчевачком мосту и да се пронађе адекватно решење. Полиција одговорила, чека се одговор Секретаријата за јавни превоз.

Понекад је у време саобраћајних шпицева за прелазак преко Панчевачког моста потребно и по сат времена, кажу они који свакодневно прелазе са једне на другу обалу Дунава.

"Уколико се догоди да се поквари аутомобил на Панчевачком мосту, ми већ имамо огромну колону од четири-пет километара која буквално иде и до Борче. Такође, мост је стар, инфраструктура је отприлике рађена 70-их година, а становништво се доселило – у последњих двадесетак година је троструко увећан број становника на левој обали Дунава", наводи Данијела Несторовић из Удружења грађана "Котеж".

Убеђени да је могуће смањити гужве и убрзати прелазак преко моста изменама саобраћајне сигнализације, обратили су се надлежним градским институцијама.

"Од њих смо добили одговор да је разлог за такве гужве – семафорска сигнализација, односно кратко трајање зеленог таласа у том периоду", наводи Несторовићева. 

Миља Миленковић из Удружења грађана "Бела чапља" наводи да као решење види укидање пар семафора, који, према њеним речима, представљају један од узрока за гужве на Панчевачком мосту.

"Ја као решење видим укидање пар семафора – семофора у Рузвелтовој код Нисове пумпе, код дома за студенте и на самом силазу са Панчевачком моста ка улици 29. новембра, где се налазе и семафор и пешачки прелаз, мислим да су то два велика узрока за настајање гужве на Панчевачком мосту", оцењује Миленковићева.

У допису који су грађани добили од Управе саобраћајне полиције Београда наводи се да су се због несинхронизованих семафора у Улици деспота Стефана и Драгослава Срејовића више пута обраћали Секретаријату за саобраћај и да је интервал зеленог таласа недавно продужен.

Саобраћајна полиција ће убудуће, према својим могућностима, дати приоритет регулисању саобраћаја у зони Панчевачког моста, такође се наводи у допису грађанима.

Из Секретаријата за саобраћај нисмо добили одговор на питање да ли, осим продужавања зеленог таласа, предузимају још нешто.

Панчевачки мост и приступне саобраћајнице грађене су у време када је у Београду било четири пута мање возила, тако да није могуће у потпуности елиминисати гужве, кажу стучњаци.

"Тај ниво услуге се може поправљати кроз одговарајућу регулацију путем светлосне саобраћајне сигнализације, али опет до одређене мере, не може бесконачно пуно и након тога је потребно примењивати друге алтернативне видове превоза, као што су – јавни градски превоз путника, а затим и одговарајуће мере које ће спречити превелику концентрацију возила у централној зони града, односно превелики обим саобраћаја на тим оптерећеним саобраћајницама", наводи Милан Божовић, ревизор безбедности саобраћаја.

Трајно решење могуће је тек када буде саграђен мост преко Аде Хује, а то се, извесно, неће десити још неколико година. До тада је потребно да надлежни понуде саобраћајна решења која ће грађанима максимално олакшати путовање.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи