Паметне пумпе програмиране да повећају енергетску ефикасност

Енергетска ефикасност, зграде нула енергије, коришћење обновљивих енергетских извора и замена расхладних течности које штете човековој околини, основне су теме јубиларног педесетог Конгреса климатизације, хлађења и грејања у Центру "Сава". Поред стручних предавања, организован је и изложбени део, где је 170 домаћих и страних фирми представило нове апарате, уређаје и делове за климатизацију.

Према плану ЕУ, енергетска ефикасност мора да се подигне на 32,5 одсто до 2030. године. Један од најбољих начина за то је коришћење топлотних пумпи.

Прва паметна водена пумпа може се повезати на блутут и вајфај везу.

Програмирана је да чува бек-ап свих термичких параметара, а сличне могућности имају и модуларни системи контролера за регулисање климатизације у великим јавним објектима и индустријским постројењима.

"Можете да инсталирате на ајфон или андроид телефоне, и да их повезујете и даљински и на лицу места. Сви параметри који се налазе у самој пумпи налазе се и на вашем уређају", објашњава Милан Чобанов из компаније "Вило".

Александар Аничић, технички директор "Сипатек билдинга", истиче да је помоћу веб-сервера, односно даљинских приступа разним комуникацијама, могуће цео систем водити са неког удаљеног командног места.

У три конгресна дана, посебна пажња посвећена је будућим младим стручњацима.

Председник друштва КГХ Слободан Пејаковић каже да окупљају студенте сваке године и покушавају да иницирају да они још у току студија уђу у проблематику грејања, хлађења и климатизације, и да својим радом допринесу одржавању скупа.

Прописи ЕУ налажу и да Србија у наредној деценији мора да повећа производњу из обновљивих извора енергије на 32 одсто, као и да смањи испуштање гасова за 40 процената, порука је 50. Конгреса климатизације хлађења и грејања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво