Научни скуп у САНУ о хуманој репродукцији

У Српској академији наука свечано је отворен 13. симпозијум под називом "Новости у хуманој репродукцији" са интернационалним учешћем. У Србији је за првих девет месеци рођено 912 беба више него у истом периоду прошле године. Мере популационе политике, дефинисане су стратегијом подстицана рађања.

Са аспекта јавног здравља и демографског развоја Србије од посебног значаја је указивање на ризично сексуално и репродуктивно понашање младих, подсећа Славица Ђукић Дејановић министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику.

"Најновија истраживања у вези понашања, здравља деце школског узраста у Србији које спроводи Институт јавног здравља ‘Др Милан Јовановић Батут‘, показао је да је скоро сваки 4. ученик првог разреда средње школе већ имао сексуалне односе, чешће дечаци него девојчице", навела је Ђукић Дејановићева.

У раду Симпозијума учествују експерти из области хумане репродукције из Србије и иностранства. Првог дана говорило се и о дигитализицији у области медицине.

"Ако погледамо наредну деценију може се очекивати да ће пацијенти у Америци бити све више образовани и да ће бити у могућности да прикупљају јако велики број података преко свих оних апарата који у принципу носе или сатове или имају те апликације у телефонима", рекла је Даница Маринац Дабић.

Симпозијум се бави најактуелнијим достигнућима и проблемима из целокупног спектра истраживања у хуманој репродукцији.

"Репродуктивна способност код сексуалне диференцијације је мала, а погрешан третман може још драстично да је смањи. С друге стране, функцонална сексуалност чији је циљ лечење деце са интерсексуалним стањима може да се примени на другим местима и да се на тај начин повећа репродуктивна способност", истакао је Зоран Крстић, проф. Медицинског факултета.

Подршку учесницима симпозијума пружио је и председник Српске академије наука Владимир Костић.

"Желим вам сваки успех у овом раду и уверавам вас када је у питању САНУ, у њој има места за све који су радознали, који желе да поставе питања", казао је Костић.

Неке од тема научног програма овогодишњег Симпозијума су очување плодности, донација јајних ћелија и сперматозоида у Србији, контрола квалитета и акредитација центара за вантелесну оплодњу, демографски изазови у Републици Србији.

број коментара 0 Пошаљи коментар