Какав ће бити закон о студентском организовању

Током децембра у скупштинску процедуру требало би да уђе предлог Закона о студенстком организовању. На тај Закон, чека се готово читаву деценију. Осим тог закона, студенти би у наредној години требало да добију и обновљено одмаралиште на Палићу. Министар Шарчевић најављује оштрију контролу високошколских установа.

На заједничком послу нашли су се студенти и Министарство просвете. Студенти кажу да ће први пут имати уређен институционални оквир за студентско организовање.

"Овим Законом сада добијамо потпуно уређење – од тога како се спроводе избори, шта су то студентски парламенти, шта су студентске организације. Тако да можемо слободно рећи да је то кров студентског организовања – кровна ствар коју смо урадили у претходних десет година свако", рекао је Милан Савић, председник Студентске конференције универзитета Србије.

Осим новог Закона, министар просвете Младен Шарчевић најављује и завршетак радова у студентском одмаралишту на Палићу и оштрију контролу високошколских установа.

"То је нешто што није рађено годинама. Јер ако ја нађем да се у разним високим струковним школама које је држава основала и на неким приватним установама које су основали појединци, да ради неадекватан кадар, да неко није завршио акредитацију или је није обновио, или ставио банкарску гаранцију у случају да пропадне, то долази под маказе. Оно што хоћемо да урадимо то је да нема малверзација, да поступци акредитација буду озбиљни и строги", навео је Шарчевић.

Водиће се више рачуна при оснивању нових високошколских установа.

"Јавност ће бити упозната са сваком новом академијом која се буде радила, јер ја прво радим анализу кадрова. То смо обећали. Онда иде финансијска анализа, повезивање са привредом, увођење савета послодаваца, све оно што смо Законом о високом предвидели", истакао је Шарчевић.

Интернационализација високог образовања доноси нове пројекте – факултети ће моћи да акредитују наставу не само на енглеском, већ и на немачком, францусом и шпанском језику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи