Да ли због лажног боловања може да се добије отказ

Привредна комора Србије тражи оштрије критеријуме приликом контроле боловања, у погледу злоупотребе од стране радника. Бојана Станић, државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, каже за РТС да је та материја већ добро уређена.

Према подацима Републичког фонда за здравствено осигурање, код десет одсто запослених који су били на боловању уочене су извесне неправилности. Те неправилности биле су углавном административне.

Привредна комора Србије, међутим, тражи оштрије критеријуме приликом контроле боловања, у погледу злоупотребе од стране запосленог.

Бојана Станић, државна секретарка у Министарству за рад, указује да се дешава да у време пољопривредих радова фабрике стану јер радници злоупотребљавају боловање, али сматра да је та материја већ добро уређена.

Станићева је, гостујући у Београдској хроници, потврдила да радник може да добије отказ због лажног боловања и да се то дешава у пракси.

Међутим, послодавци томе прибегавају када имају довољно доказа да је неко злоупотребио боловање, јер су то спорови који могу да трају и до седам година, објашњава Станићева.

Како послодавац контролише радника на боловању 

Послодавац може у року од 30 дана од отварања боловања да поднесе захтев за поновни преглед запосленог.

У року од годину дана може захтевати вештачење, а могућ је и приговор на оцену изабраног лекара.

У оправданост боловања може посумњати и РФЗО, па се провера покреће по службеној дужности.

У контролу иду првостепена, другостепена лекарска комисија или три лекара из терцијарних здравствених установа.

Весна Латиновић из РФЗО-а објашњава да се у контроли прво утврђује да ли је боловање медицински оправдано, односно да ли је одсуствовање са рада покривено одговарајућом медицинском документацијом и да ли постоје докази о здравственом стању запосленог да би се боловање отворило.

"Разлози за боловање могу бити различити па, на пример, у случају боловања због неге детета проверавају се разлози о здравственом стању детета због кога је родитељ на боловању", наводи Латиновићева.

Најчешће неправилности су неблаговремено јављање изабраном лекару или неодлазак на лекарску комисију у прописаном року, али има и других.

"Ако се утврди да је за време боловања обављао другу привредну делатност, ако се утврди да није поступао по упутству за лечење или је намерно проузроковао продужење привремене спречености за рад, имамо могућност, прописану законом, да му ускратимо право на накнаду зараде", наводи Латиновићева.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(петак, 06. дец 2019, 08:25) - Bob [нерегистровани]

Nije nego

Zna se ko ide na bolovanje. Samo oni koji rade u drzavnim preduzecima. Kod privatnika radnik koji je bolestan mora da ide na posao, jer mu se bolovanje neplaca (ne kao u drzavnom 65%, vec 0%), a i moze dobiti otkaz. A sto se tice dokazivanja laznog bolovanja, to je jako tesko, jer ko na sudu moze pobiti nalaz lekara specijaliste, a zna se lekar nikada nece ici protiv lekara na sudu.

(петак, 06. дец 2019, 07:47) - Радишевац [нерегистровани]

Право на коришћење боловања

Да ли могу и на који начин чланови пољопривредних газдинстава, који редовно уплаћују све врсте доприноса, да отворе боловања и иста наплате и како да регулишу плаћена одсуства на име добровољног давања крви??

(четвртак, 05. дец 2019, 22:23) - Nix [нерегистровани]

Bolovanja?!

A sta da radi onaj ko nema pravo na bolovanje? Hoce li neko to kontrolisati? Radis pod temp, gripom.. Ako taj dan ne radis, nemas dnevnicu..
Sta onda ciniti?

(четвртак, 05. дец 2019, 20:47) - Револтирани [нерегистровани]

Злоупотребе боловања

Злоупотребе боловања у државном сектору су масовне, код мене на радном месту (државни сектор), у задњих неколико година пар радника су 2/3 године на боловању, иду редовно на одмор, дају крв па добијају слободне дане, а поврх свега када су и присутни на послу, имају "Ф" шифру тј.праве се луди и не раде ништа. Свима је то познато и апарат је немоћан да то санкционише. Плату примају 100%, узимају све бенефите и праве нас неколицину који годинама нису били на боловању на будале.

(четвртак, 05. дец 2019, 19:46) - anonymous [нерегистровани]

Kakvo pitanje iz socijalistikog ugla

Odgovor je: na zapadu 100 % da

(четвртак, 05. дец 2019, 19:41) - anonymous [нерегистровани]

Bolovanje

Kako mozes da dokazes da neko nije bolestan ako je na bolovanju?
Kad je Covek bolestan on ne mora krepati i vuci se kao Pas da bi ti kao sef Firme, Firma rekli, da bolestan si ili, lazno si bolestan? Kad neko donese opravdanje i otvoreno bolovanje, to je to pa makar se ti prevrnuo od besa.
Covek ode na bolovanju da odmori Mozak od Sefova i Poltrona i
to je opravdano Bolovanje i jos da Plate Coveku sto vas trpi....

(четвртак, 05. дец 2019, 19:09) - anonymous [нерегистровани]

normalno da treba

pa normalno da treba.