Пресуда Врховног касационог суда – Информер повредио част и углед новинарке РТС-а

Врховни касациони суд потврдио је првостепену пресуду Вишег суда у Београду којом се "Инсајдер тим" д.о.о. и Драган Вучићевић проглашавају кривим, јер су текстом у "Информеру" из новембра 2016. повредили част и углед новинарке РТС-а Наташе Мијушковић.

Окривљени су у обавези да јој, на име накнаде нематеријалне штете, исплате 50.000 динара са законском каматом од дана доношења првостепене пресуде, и судске трошкове, као и да пресуда буде објављена најкасније у другом броју новина од дана правоснажности пресуде.

У пресуди Врховног касационог суда, поред осталог, пише да је право Наташе Мијушковић да своје мишљење о неком друштвеном или политичком питању изнесе на друштвеној мрежи загарантовано правом на слободу изражавања, које прописује члан 10 Европске конвенције о људским правима.

У антрфилеу текста, под називом "Жути Бујке уређује РТС с Кеном и Ђоком Влахом", који је Информер објавио 16. 11. 2016. године, пише да "уредница Наташа Мијушковић, која је у понедељак увече потписала Дневник 2 на РТС, острашћено у свакој прилици на Твитеру напада државу и власт".

У тексту, уз који је објављена и слика тадашње уреднице Дневника 2, наводи се да је неколико дана раније, на Твитеру, она похвалила гостовање уредника Би-Би-Сија Душана Машића "на ЦИА ТВ Н1, у ком је он без икаквих аргумената и доказа оптужио државу за везе с мафијом, цензуру, финансијску контролу медија, али и за прикривање и заштиту осумњичених у случају Савамала".

"Коментаришући Машићеве болесне нападе, Наташа Мијушковић је написала 'свака на месту'.

Како, дакле, особа која подржава најприземније пљување и лажно оптуживање може објективно да уређује Дневник на Јавном медијском сервису", пише у "Информеру" од 16. новембра 2016.

Мијушковићева је у саопштењу навела да ће - како окривљени у законском року нису испунили ниједну своју обавезу из пресуде Врховног касационог суда - њен адвокат предузети даље кораке.

"Драго ми је да у земљи још има часних судија, и да није могуће неутемљено и некажњено вређати. Такође се надам да држава има механизме да правоснажана пресуда буде спроведена у дело", навела је Мијушковићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво