Предлог да се пензионерима врати умањени део пензија

Савез пензионера и Синдикат пензионера Независност потписали су споразум о сарадњи. Скупштини су упутили амандмане на измене Закона о пензијско-инвалидском осигурању, којима између осталог предлажу и одредбу која би обавезала Владу да донесе план о враћању дела пензија, који није исплаћен док се примењивала мера умањења пензија.

Два потписа за будућу сарадњу и заједнички предлог да се пензије које су умањене лекс специјалис законом, таквим законом и врате.

"Нека буде то период од четири године, као што су нам узимали 47 месеци, 47 месеци враћања океј, то је прихватљиво решење", рекао је Милош Грабунџија, председик Синдиката пензионера Независност.

Оптимизам деле и представници Савеза пензионера Србије.

"Потврда заједничке решености да у дијалогу са државом, Савез пензионера Србије и Синдикат пензиоера Србије Независност, покушамо да удружимо снаге, да покажемо политичкој власти да смо јединствени", навео је Андреја Савић, председник Савеза пензионера Србије.

Ресорни министар, који у Скупштини брани актуелне измене пензијског закона, поручује да је такве примедбе чуо и од неких посланика.

"Уставни суд је, и не бих волео да нико обмањује грађане, донео став 23. септембра 2015. године, да је све урађено у складу са законом и уставом. Наша је обавеза је да положај пензионера буде бољи из дана у дан, из године у годину. Трудићемо се кроз повећање пензија имамо бољи стандар", истакао је министар за рад борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Из два удружења која представљају више од 800.000 пензионера подсећају да је у периоду умањења, изостало и реално усклађивање пензија.

"Међутим, морамо бити реални, ово усклађивање које је извршено крајем 2017. за 2018. од пет процената, то је веома коректно и ово усклађивање које је најављено сада од 1. јануара 5,4 процента", навео је Милан Ненадић, председник Савеза пензионера Војводине

Уз швајцарску формулу коју измене закона уводе, два удружења предлажу и да се уколико издвајања за пензије падну испод девет одсто БДП-а, пропише ванредно усклађивање пензија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи