Корпоративна филантропија као покретач друштвених промена

Компаније, чланице Форума за одговорно пословање, током прошле године инвестирале су више од милијарду динара у друштвено одговорно пословање и подржале више од 150.000 људи. О актуелним проблемима, циљевима одрживог развоја до 2030. године и о томе како могу још више да допринесу својој заједници, разговарали су лидери компанија.

Све више компанија у свету, али и у Србији, схвата колико је важно да друштву у којем остварују профит узврате кроз подршку и помоћ у решавању проблема.

"Када је у питању запошљавање особа с инвалидитетом три четвртине компанија спроводи неку од активних мера, док је укупно 466 особа с инвалидитетом запослено у нашим компанијама чланицама", истиче извршни директор "Смарт колектива" Невен Мариновић.

Улагање у образовање за компаније је улагање у будућност. Током прошле године, више од 2.600 младих прошло је различите програме едукације.

У Предлог закона о опорезивању имовине унето је и повећање минималног неопорезивог износа стипендија.

"Наше чланице су само током прошле године платиле преко 10 милиона динара пореза на име додељених стипендија, а овај износ ће уколико закон буде усвојен бити искоришћен да се пружи још већа подршка младима у процесу образовања", најављује председник Форума за одговорно пословање Дејан Турк.

Свет без сиромаштва и глади, свет у којем преовладава добро здравље, квалитетно образовање и родна равноправност, само су неки од циљева одрживог развоја.

"На овом путу не би требало заборавити и улогу филантропије, која такође може бити предводник друштвених промена катализујући развој и генеришући утицај кроз велике инвестиције, колективну акцију и међусекторска партнерства, зарад достизања Циљева одрживог развоја и свакако боље будућности", поручује Славица Ђукић Дејановић, министарка задужена за демографију и популациону политику и члан Савета за филантропију.

Чланице форума, оцена је УСАИД-а, помериле су границе добре пословне етике за друге компаније и у Србији и у региону. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво