Хоће ли кућа Крсмановића пропасти као Југославија

Чувена кућа Крсмановића, у којој је потписан документ о оснивању државе јужних Словена сада почиње да личи на пропалу краљевину. До октобра је била у власништву града Београда, од тада је власник Република Србија. Тренутно има три закупца. Из Републичке дирекције за имовину поручују да ће бити предузете одговарајуће мере како би се имовина заштитила.

Иако је кућа Крсмановића на Теразијама један је од најзначајнијих објеката у престоници и под заштитом државе као значајан споменик културе, фасада је руинирана.

Зграда је уписана као власништво Републике Србије, али закупци кирију плаћају Задужбини Алексе Крсмановића која је поднела захтев за реституцију. У приземљу се налази ресторан, просторије изнад користи Висока школа за социјални рад, а поткровље Републички завод за социјалну заштиту.

Владимир Илић из Високе школе социјалног рада проблем види у томе што је за обнову фасаде потребна сагласност Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Сматра да би сви корисници зграде требало да скупе средства за обнову.

Подсећа да је фасаду је са уличне стране пре десет година обновила Задужбина Алексе Крсмановића, али да је она због влаге у горњем спрату почела да пропада.

Здање је саграђено је крајем 19. века и још током градње названо је мали дворац. Од завршетка Првог светског рата до 1922. ту је била краљева резиденција.

Бојана Игбрајтер Газивода иа Завода за заштиту споменика културе наводи да је кућа Красмановића архитектонско и културно-историјски значајно дело изграђено 1885. године по пројекту архитекте Јована Илкића.

"Оно што је од великог значаја за државу је да је у њој 1918. године проглашено оснивање Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца", наглашава Бојана Игбрајтер Газивода.

После Другог светског рата у њој се налазио Протокол Савезног секретаријата за иностране послове и Клуб привредника. Последњи пут зграда је обновљена 1987. године.

"Према Закону о културним добрима предвиђене су обавезе сопственка да се стара о културном добр, укључујући и фасаду. Као и сви грађани тако и Завод такве неправилности може да пријави инспекцији", указује Бојана Игбрајтер Газивода. 

У допису Републичке дирекције за имовину наводи се да је у току поступак за утврђивање правног основа за коришћење зграде и да од тога зависи будући статус оних који кућу Крсмановића користе.

Наводи се и да ће, с обзиром на то да је као власник уписана Република Србија, бити предузете одговарајуће мере како би се имовина заштитила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво