Преминуо балетски уметник Боривоје Младеновић

Балетски уметник Боривоје Младеновић преминуо је у 84. години у Београду, саопштило је Удружење професионалних балетаких играча, кореографа и балетских педагога.

Боривоје Младеновић је рођен 1936. године у Гружи код Крагујевца, одрастао је у Београду где је основе балетског образовања стекао у Средњој балетској школи "Лујо Давичо" - класа Сима Лакетић и Нина Кирсанова, Смиља Торбица, Соња Ланкау.

Постао је члан Балетског ансамбла Македонског народног театра у Скопљу 1954. до 1956. године, а потом и члан Балета у Народном позоришту у Београду. 

Две године, био је члан Балетског ансамбла у Дизелдорфу где се усавршавао код чувеног педагога Виктора Гзовског

По повратку у Народно позориште у Београду, постао је солиста и убрзо носилац главних улога у скоро свим балетским представама које су биле на репертоару.

За то време партнерке су ми биле: Рут Парнел, Јованка Бјегојевић, Вишња Ђорђевић, Душица Томић, Лидија Пилипенко, Душка Сифниос, Иванка Лукатели, Милица Бијелић. У исто време био је стални гост Балета у Српском народном позоришту у Новом Саду. Партнерке су му биле новосадске првакиње: Ерика Маријаш и Биљана Максић.

Његова игра се одликовала, сталоженошћу, мужевношћу и складним играчким линијама у класичним балетима, али и представама модернијег стила као и у националном репертоару. 

У богатој играчкој каријери, Боривоје Младеновић је остварио низ веома запажених улога и у операма "Фауст", "Кармен", "Заљубљен у три наранџе" (посебно у Кнезу Игору). У пуној уметничкој зрелости креирао је више веома упечатљивих карактерних балетских ликова, испољавајући изграђени смисао за драмско обликовање плесних улога.

Познат је као веома пожртвован и поуздан партнер.

Играчку каријеру је завршио 1985, али је наставио да наступа у драмским представама. Био је Мајордамус, Маркиз и Учитељ играња у Конаку (режија Мира Траиловић), Фуше у представи Наполеон (режија Нађа Јањетовић).

Значајне улоге: Официр (Краљица острва), Мандарин Чудесни мандарин, Ромео, Тибалдо (Ромео и Јулија), Принц Дезире и Плава птица (Успавана лепотица) Принц Алберт Жизела, Палемон принц (Ондина ), Принц (Лабудово језеро) Човек (Шеста симфонија), Танкред (Двобој Танкреда и Клоринде) Голем (Голем), Марко (Охридска легенда), Стихови-облици Верлен Фауст (Абраксас), Освајач (Даринкин дар), Гроф Вронски (Ана Карењина), Краљ мишева Крцко Орашчић, Свекар (Катарина Измаилова).

Затим, улоге у балетима: Силеџија (Сусрет у Луисвилу), Двојник (Човек пред огледалом), Лојко Зобар (Макар Чудра - циганска поема) Принц (Себастијан), Градоначелник (Копелија), Главни Татарин (Половецке игре) Управник луднице (Пер Гинт)...

За улогу Голема у балету Голем Димитрија Парлића, добио је Награду Народног позоришта, а 28. октобра 2002. и Награду за животно дело Удружења балетских уметника Србије.

Националну пензију, као уметник који је значајно допринео нашој културно-уметничкој сцени, добио је 2008.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи