Путари спремни за снег, апел возачима да прилагоде брзину

Извршни директор Сектора одржавања државних путева првог и другог реда Зоран Стојисављевић рекао је за РТС да је основна порука возачима да прилагоде брзину условима на терену и да на пут крену са технички исправним возилом.

Са првим јутарњим мразевима, кишом, поледицом и снегом, одржавање путева је сада актуелна тема.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Зоран Стојисављевић, извршни директор Сектора одржавања државних путева првог и другог реда и руководилац штаба зимске службе, рекао је да када су овакве временске прилике има интервенција, али ништа неуобичајено, јер је то редовна активност у таквим условима.

"Што се тиче зимске службе, све је организовано на време, спремно. Званично је одржавање путева у зимским условима почело 1. новембра и трајаће до 31. марта наредне године", рекао је Стојисављевић.

Према његовим речима, све екипе су по степену ангажовања на свом послу и благовремено интервенишу и за сада нема проблема.

Како каже, степен ангажовања се одређује сходно временским приликама, па што су временски услови бољи, односно блажа зима – то је степен ангажовања тих средстава зимске службе мањи.

"Имамо четири степена ангажовања, нулти степен, 25, 50, 75 и 100 одсто ангажовање", истакао је он.

Истакао је да има довољно соли и ризле. "Снег је почео јуче, односно прексиноћ, све залихе материјала су депоноване на путним базама, тако да нема проблема што се тиче материјала", појашњава Стојисављевић.

Из зимске базе "Београд-пута" Жељко Марaвић каже да је била ниска облачност и из те облачности се формира такозвана мала росуља.

"Имали смо више посла око мокрих места и посипања да се не би десило да због ниске температуре поледе. Имамо адекватне утрошке, потрошили смо на целој територији Београда 30 тона соли и 18 тона мешавине", рекао је Маравић.

Истиче да су јуче ујутру имали 100 тона и 80 тона мешавине јер је било малог снега од једног до десет центиметара. Ако је нижа температура онда је потребно од 500 до хиљаду тона за смену.

Одржавање путева 

Одржавање путева се спроводи по категоријама, а А, Б и Ц су приоритети који се примењују током зимског одржавања путева.

"Путеви првог приоритета се одмах чисте и рашчишћавају, морају бити очишћени четири сата по престанку падавина, сви други путеви се одржавају и чисте после рашчишћавање снега на путевима првог приоритета парцијално", каже Стојисављевић.

Обраћајући се возачима, Стојисављевић каже да је неопходно да се припреме за вожњу у зимским условима.

Основна порука је да се прилагоди брзина условима на терену, и не само у зимским условима него и у летњим условима.

"Да на пут крену са технички исправним возилом и да прилагоде брзину условима вожње. Колико год познајем стање на путевима, прилагодим вожњу онако како је примерено", закључио је Стојислављевић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 04. дец 2019, 11:16) - глас разума [нерегистровани]

Овогодишњи контраефекат

Ове године биће сва прилика да снег није спреман за наше путаре...