Разминиравање Медошевца, пронађење четири касетне бомбе

У насељу Медошевац код Ниша почело је чишћење од касетних бомби из бомбардовања 1999. године. Реч је о последњој цивилној локацији у Нишу која није очишћена од касетне муниције.

Већ првог дана рада деминери из Удружења "Стоп минама" са Пала, пронашли су на фудбалском терену у Медошевцу четири касетне бомбе. Пројекат је веома сложен јер се чисти површина од 12 хектара, са скоро 300 насељених кућа, одмах поред војног аеродрома.

"Деминери морају свако двориште да пређу, сваки плац, сваку површину деминери морају да прегледају и зато је то веома безбедносни ризик. Касетне бомбе су изузетно опасне, нема померање, нема неутрализације, како се која пронађе мора да се уништи на лицу места", истакао је Бојан Гламочлија, директор Центра за разминирање.

Деминери ће радити сваког дана од 8 до 15 сати, а становништво мора да се придржава упутстава. Кажу да посао може да се обави без евакуације људи.

"Ово је неки начин за који ми сматрамо да може да функционише да људима не спречавамо живот, а да људи опет буду самодисциплиновани", рекао је Радисав Живковић, председник Удружења "Стоп минама".

Овај пројекат наша Влада ради у сарадњи са владама Сједињених Држава и Републике Кореје.

"Од 2007. Сједињене Државе су уложиле преко 20 милиона долара у уништавање преостале муниције у Србији. Наставићемо, јер осећемо да је то наша обевеза према грађанима Србије", навео је Ентони Годфри, амбасадор САД у Србији.

"Заједно са српском и америчком Владом прошле године смо завршили овакав пројекат у Бујановцу и зато се надам да ће и овај посао који смо започели у Нишу имати велики успех", напоменуо је Ђивон Сол из Амбасаде Републике Кореје.

Чишћење касетних бомби у овом насељу требало би да буде завршено за месец дана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво