Лекари у Нишу враћају деци слух

После неколико година паузе, у Клиничком центру у Нишу, поново је покренут оперативни програм уградње имплантата, уз помоћ којих ће деца без слуха или са оштећеним слухом, моћи да чују. Све трошкове операција и уградње имплантата плаћа Републички фонд.

Шестогодишњи Ђорђе из Прокупља, могао би да после уградње имплантата на ОРЛ клиници у Нишу, нормално чује и говори. Његова мајка Данијела каже да су ову операцију дуго ишчекивали.

"Осећам се јако срећно и задовољно, с обзиром на то да је операција успела и да му пружа велике могућности, уз рехабилитацију и вежбе говора", каже Данијела Трајковић.

На нишкој клиници су за 10 дана урађене три овакве имплантације.

"Кохлео имплант кошта преко 20.000 евра и без подршке државе и без подршке фонда, ми то не бисмо били у могућности да уграђујемо. И тих 20.000 евра је мала цена с обзиром на то да је тај апарат нешто најлепше што је човек направио, практично је направио чуло", објашњава директор ОРЛ клинике Душан Милисављевић.

Реч о веома компикаваним операцијама, које је урадио тим нишких стручњака.

Специјалиста ОРЛ Милан Станковић истиче да се ради о специфичној хирургији, о уградњи електрода које су веома танке.

"Тто је мултиканални имплант који се уграђује у унутрашње уво, које је практично милиметарских димензија", додаје др Станковић.

За родитеље је веома важно што ће се рехабилитација радити у Нишу, на двадесетак километара од њиховог родног Прокупља.

"Овај апарат му пружа велике могућности – да нормално прича, да нормално чује и много значи за њега", рекла је Данијела Трајковић.

Ниш је на овај начин постао трећи центар у Србији, поред Београда и Новог Сада, где се ради уградња импланта за децу оштећеног слуха.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи