Све више патолошких коцкара међу средњошколцима

Сваки трећи ученик првог разреда средње школе редовно се коцка, показало је најновије истраживање Института "Батут". Последњих деценија бележи се раст игара на срећу, због чега су подаци истраживања очекивани, рекла је за РТС др Оливера Сбутега Филиповић из Специјалне болнице за лечење болести зависности.

Под дијагнозом патолошког коцкања у Специјалној болници за лечење болести зависности води се 700 картона, истакла је др Оливера Сбутега Филиповић.

"У нашој земљи се бележи пораст патолошких коцкара и, због све већег прилива пацијената, у нашој болници је 2010. године отворен Центар за нехемијске зависности", каже Сбутега Филиповић.

Симптоми који указују на зависност од коцкања видљиви су када особа не може да се одупре импулсима коцкања, без обзира на последице у личном, породичном, социјалном и здравственом домену.

"Када се јаве дугови или, када су у питању млађи, нередовност и попуштање у школи", треба да посумњамо да је болест почела да се развија, истакла је др Сбутега Филиповић.

Додала је да пацијенти обично долазе принудно, на подстицај породице или послодавца, али да се дешава да дођу и самоиницијативно.

"Проблем је што пацијенти дођу са развијеном дијагнозом болести са 18 година, а то значи да су са истом кренули много раније. Наши подаци говоре да се болест јавља крајем основне односно почетком средње школе", навела је Сбутега Филиповић.

Не постоји генерална процена како изгледа пацијент који болује од ове болести, јер су њихове приче различите, као и старосна доб, степен образовања, економски статус.

Патолошко коцкање лечи се психотерапијским третманима, који су комбинација когнитивно-бихевиоралне и породично-системске терапије, где се пацијенти уче како да поново контролишу своје понашање.

Лечење укупно траје око две године – прве године пацијент долази са чланом породице два пута недељно, а наредних годину дана пацијенти настављају третман у рехабилитационим групама.

Болести зависности спадају у категорију хроничних болести које трају читав живот, због чега се пацијенти уче како да контролишу своју болест, а да живе са њом.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво