Све више патолошких коцкара међу средњошколцима

Сваки трећи ученик првог разреда средње школе редовно се коцка, показало је најновије истраживање Института "Батут". Последњих деценија бележи се раст игара на срећу, због чега су подаци истраживања очекивани, рекла је за РТС др Оливера Сбутега Филиповић из Специјалне болнице за лечење болести зависности.

Под дијагнозом патолошког коцкања у Специјалној болници за лечење болести зависности води се 700 картона, истакла је др Оливера Сбутега Филиповић.

"У нашој земљи се бележи пораст патолошких коцкара и, због све већег прилива пацијената, у нашој болници је 2010. године отворен Центар за нехемијске зависности", каже Сбутега Филиповић.

Симптоми који указују на зависност од коцкања видљиви су када особа не може да се одупре импулсима коцкања, без обзира на последице у личном, породичном, социјалном и здравственом домену.

"Када се јаве дугови или, када су у питању млађи, нередовност и попуштање у школи", треба да посумњамо да је болест почела да се развија, истакла је др Сбутега Филиповић.

Додала је да пацијенти обично долазе принудно, на подстицај породице или послодавца, али да се дешава да дођу и самоиницијативно.

"Проблем је што пацијенти дођу са развијеном дијагнозом болести са 18 година, а то значи да су са истом кренули много раније. Наши подаци говоре да се болест јавља крајем основне односно почетком средње школе", навела је Сбутега Филиповић.

Не постоји генерална процена како изгледа пацијент који болује од ове болести, јер су њихове приче различите, као и старосна доб, степен образовања, економски статус.

Патолошко коцкање лечи се психотерапијским третманима, који су комбинација когнитивно-бихевиоралне и породично-системске терапије, где се пацијенти уче како да поново контролишу своје понашање.

Лечење укупно траје око две године – прве године пацијент долази са чланом породице два пута недељно, а наредних годину дана пацијенти настављају третман у рехабилитационим групама.

Болести зависности спадају у категорију хроничних болести које трају читав живот, због чега се пацијенти уче како да контролишу своју болест, а да живе са њом.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 04. дец 2019, 08:36) - anonymous [нерегистровани]

Krivica

Imam kolegu koji ne izlazi iz kladionica. Kada je na poslu, celo vreme bulji u telefon i prati rezultate. Ne retko kada primi platu, polovinu odmah da u kladionicu. Sto je najgore, ima 35 godina i devojke ga ne interesuju, samo kladionica.

(уторак, 03. дец 2019, 13:53) - anonymous [нерегистровани]

Korist ili interes

Unistis vlastitu naciju za saku para.

(уторак, 03. дец 2019, 12:58) - Саша [нерегистровани]

Кладионице

Све врста кладионица затворити и само на стратешким местима држати отворено и то под контролом државе.Остатак се или физички забрани и санкционише физички или дигитално.Просто као пасуљ. А те форе као "лични избор" окачите мачки о реп када знамо да када су кладионице на сваком ћошку од 100 људи увек ће бити 5 који ће са тим почети из радозналости.Од тох 5 један ће уништити живот својој околини и својој породици.Исто тако увек је људи који пуше али ако пасивно гледају друге како пуше део њих ће исто почети.То је људска слабост која ђора да се штити.Само код кладионица нема дима али има социјалног карактера који се шири и нормализује тј пресликава.Још већи проблем јесте да криминалне структуре гомилу новца перу преко кладионица и тако држава помаже криминал који би требало да спречава.Бизарно и страшно.Значи ригидно забрањивање, строго кажњавање и нулта толеранција.А сви који то нормализују треба са социјално буду изоловани јер то није нормално нити ок.

(уторак, 03. дец 2019, 10:47) - kockar [нерегистровани]

dostojevski

Zašto ne napišete u članku koja vrsta kocke je u pitanju.
Nešto mi se čini da su u pitanju kladionice i klađenje na sportske rezultate.
Ili možda nije oportuno čačkati po tome jer kladionice kao i cigarete donose lep priliv u budžet.
Ovako vam je tekst ostao nedorečen. Otvoriš kinder jaje a unutra šuplje.