Србија заузела 45. место на ПИСА тестирању, Кина и Сингапур у врху листе

Србија је на ПИСА тестирању које је спроведено 2018. године заузела 45. место, обjављено је на подсајту ОЕЦД-а посвећеном овом тестирању. На листи је рангирано 79 држава или економија. Прва два места заузимају Кина и Сингапур.

Србија је заузела 45. место на ПИСА тестирању, у категорији читалачка писменост, која је овај пут била главна испитивана категорија.

Од земаља бивше Југославије, испред Србије су Словенија (21) и Хрватска (29), а ниже позиције заузеле су Црна Гора (52) и Босна и Херцеговина (62).

Естонија, Канада, Финска и Ирска  су најбоље рангиране земље са Запада (5-8 места).

Сједињене Државе се налазе на 13. месту, Уједињено Краљевство на 14, Немачка на 20, Француска на 23, а Русија на 31. месту.

Дно листе заузели су Филипини, Доминиканска Република, Косово, Либан и Мароко.

Задатке из читалачке, математичке, научне и финансијске писмености решавало је прошле године око 8.000 петнаестогодишњака из 222 школе широм Србије.

ПИСА тестирање спроводи се у целом свету на сваке три године, а Србија учествује од 2001.

На тесту 2012. године српски ђаци су заузели 43. место у конкуренцији 65 земаља, а 2015. године, због недостатка финансијских средстава, Србија није ни учествовала у истраживању.

Прошле године 79 држава или економија је учествовало у тестирању (Хонгконг, Макао, Кинески Тајпеј и Косово су посебно рангирани).

ПИСА тестирање је, иначе, програм Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД).

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво