Именоване судије

Високи савет судства изабрао 1.531 судију и 876 кандидата за судије које ће бирати Скуштина Србије, док је 46 места остало упражњено. Приликом избора, Високи савет, водио рачуна о достојности, стручности, оспособљености кандидата и заступљености представника националних мањина.

За 2.453 судијска места пријавило се 5.050 кандидата. Високи савет судства је готово 400 радних сати расправљао о њима, након чега је изабрао 1.531 судију и 876 кандидата за судије које ће бирати Скупштина Србије, док је 46 места остало упражњено.

Председница Високог савета Ната Месаровић каже да су приликом избора водили рачуна о достојности, стручности, оспособљености кандидата и заступљености представника националних мањина. Оценила је да смањење броја судија у Србији не може да угрози ефикасност правосуђа.

Све време трајања конференције за новинаре, у сали су, осим новинара, биле и поједине судије Врховног суда Србије које нису изабране. Не наводећи имена, судија Ната Месаровић је објаснила да је један број судија сам себе довео у ситуацију да не буде изабран или да изгуби судијску функцију.

"Најпре мислим на судије који су конкурисали само за један суд и то за суд највишег ранга. То се највише одразило код судија садашњег Врховног суда Србије. Један добар део судија је конкурисао само за Врховни касациони суд", објашњава Месаровићева.

Спремни за јавну дискусију

"У сваком конкретном случају приступало се озбиљно и ниједна одлука није донета напамет. Овом приликом желим да кажем онима који сумњају у то да је на објективан начин радио Високи савет, да смо спремни да прихватимо јавну дискусију оних кандидата који сматрају да такву одлуку у погледу достојности неког кандидата могу оспорити", наводи Месаровићева.

Међу судијама које нису изабране је и председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић.

"Одлуку да не будем изабрана тумачим као једну јасну поруку судијама које остају - води рачуна о томе како се понашаш, немој да критикујеш. Твоје је да ћутиш, да слушаш и да радиш", наводи Бољевићева.

Међутим, Ната Месаровић одговара да сваки судија међу објављеним критеријумима може да види где се налази по резултатима свог рада.

Синдикат правосуђа Србије затражио је од Високог савета судства и Државног већа тужилаца да саопште разлоге због којих неке судије и заменици јавних тужилаца нису поново изабрани.

Међу изабраним судијама Врховног касационог суда су и досадашње судије суда за организовани криминал и ратне злочине Маја Ковачевић Томић и Веско Крстајић и бивша председница Врховног суда Вида Петровић Шкеро.

У Апелациони суд у Београду, поред осталих, изабран је и бивши председник Друштва судија Омер Хаџиомеровић.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи