Да ли Београђани дискриминишу јужњаке због говора

Становници јужне и источне Србије сматрају да су двоструко изложенији дискриминацији него у Војводини. Према подацима Повереништва за заштиту равноправности, најугроженији су Роми, затим жене, а највећа социјална дистанца постоји према мигрантима. Ипак, чак 80 одсто анкетираних одговорило је да нису били изложени дискриминацији.

Дискриминација је неједнако поступање према особи на основу неког личног својства, пола, вероисповести, порекла. 

Врањанци, са географске дистанце, посматрају перспективе и могућности које нуди престоница.

"Становници, рецимо, Београда имају бољу здравствену заштиту од нас на југу Србије", кажу неки од анкетираних грађана.

Неки од Врањанаца кажу да су највише дискриминисани због говора, па потом и осталог. "Београђани дуго дискриминишу наше јужњаке због говора", наводе они.

Жене дискриминисане на више начина

У Одбору за људска права сматрају да су жене жртве породичног насиља, изложене дискриминацији по више основа.

"Кориснице нам пријављују да постоји дискриминација у погледу запошљавања, кад послодавац сазна да је она рецимо жртва породичног насиља или је била жртва, просто дискриминишу жену и не запошљавају је, и на тај начин је стављају у неповољнији положај у односу на друге жене", истиче Мирослава Деспотовић из Одбора за људска права.

Дискриминација постоји, али се тешко доказује, процесуира се, али се ретко пријављује. У Ромском културном центру сматрају да је најбоља заштита информисаност и превенција.

"Роми скоро да уопште не пријављују дискриминацију када се дешава. Већина њих и не зна шта је дискриминација и због тога је можда и не пријављује", рекао је Звездан Рамић из Ромског културног центра.

Највише дискриминисаних међу мигрантима  

Највећа социјална дистанца, показују резултати истраживања Повереништва, постоји према мигрантима. У Прихватном центру у Врању није било примедби на однос запослених ни локалног становништва према мигрантима.

"Овде сам две године и нисам имала лоша искуства, сви су добри, причају са нама. Још не могу да одем у Немачку, али нисам крива ни ја, није ни Србија, таква је политика", каже Соња из Авганистана.

Горан Ћирић из Комесаријата за избеглице и миграције наводи да може да се говори само о позитивној дискриминацији.

"Можемо да говоримо само о позитивној дискриминацији миграната, они су препознати као странци у нашој држави, уживају висок ниво права, имају право на медицинску заштиту, деца иду у школу", рекао је Ћирић.

Већина анкетираних, према подацима Повереништва за заштиту равноправности, рад и запошљавање види као област у којој се дискриминација најчешће испољава, следи социјална заштита, здравство и образовање.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво