Развојни пут Гимназије у Косовској Митровици

Гимназија у Косовској Митровици обележава 100 година рада. То је једина школа на Косову и Метохији која није прекидала наставу од оснивања. Данас Гимназију похађа више од 250 ученика на друштвено-језичком и природно-математичком смеру.

Од дана оснивања па све до данас имала је Гимназија мисију да створи образоване људе који ће покренути многе догађаје у Косовској Митровици. Основана је указом регента Александра.

Слободан Михајловић, директор Гимназије каже да је установа добила дозволу за рад 1915. године, али је после извршених припрема почела да ради 1. децембра 1919. године.

У последњих десет година ученици Гимназије бележили су успехе и прва места на књижевној олимпијадии, на такмичењима у математици и другим природним наукама, на спортским манифестацијама.

"Мислим да наши успеси сами довољно говоре и да те медаље које је само моја генерација направила на републичким такмичењима, говоре каква смо генерација и каква смо школа", каже Михаило Радичевић, свршени гимназијалац.

После сукоба 1999. године, Гимназија је из јужног измештена у северни део Косовске Митровице, у зграду са седам образовних установа. Коришћење истог објекта са другим школама и факултетима гимназијалци не виде као недостатак.

"Предност ове школе је у томе што делимо простор са факултетски образованим људима, што ћемо ми једнога дана да студирамо и што можемо на неки начин да их питамо и упознамо се са њима - да нам они објасне како све то функционише", каже Александра Стојиљковић, ученица.

"Чак и када су најгори услови имамо мотив, деца су увек инспирација, дају нешто ново, нихова позитивна енергија и нас мотивише да радимо", каже Биљана Добрић, професор енглеског језика.

У 100 година постојања Гимназија је сарађивала са другим гимназијама у Србији.

"Сарадња и моје гимназије и осталих је вишеструка, почевши од размене искустава, па преко разних сусратења како ученика тако и запослених", каже Милош Бјелановић, директор Земунске гимназије.

Кроз Гимназију у Косовској Митровици прошло је више од 16.000 ђака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво