Све више миграната у Србији, проблем праве они који не желе у прихватне центре

Од почетка новембра повећан је број миграната у општинама и градовима у близини српско-мађарске границе. Само прошлог месеца више од 2.000 миграната спречено је да илегално уђе у Мађарску, што је и највише забележених покушаја прелазака у једном месецу.

Због појаве миграната у центру града у Кањижи је после три године активиран штаб за ванредне ситуације. Повећан је и број група миграната које се крећу у Суботици, по напуштеним салашима и шумама у близини српско-мађарске границе.

Центар у Прешеву претходних годину дана прихватао је само ургентне случајеве. Сада је тамо пребачен део миграната са севера земље.

Мигрантима је Србија успутна станица па не желе задржавање и проблеме с полицијом. У центрима за прихват примењује се кућни ред. У Врању је тако, у претходне две године, пријављен само један инцидент с локалним становништвом.

"Касније се испоставило да није ни био инцидент, међутим, ми смо хитно реаговали у договору с МУП-ом, с локалном самоуправом и Комесеријат и сви овде делимично смо појачали контролу изалазака миграната у град и то је трајалао све док се ситуација није нормализовала", указује Горан Ћирковић из Прихватног центра за тражиоце азила у Врању.

Проблем праве они који не желе прихват 

Према подацима Комесеријата за избеглице и миграције у Центрима за прихват тражилаца азила широм Србије смештено је 4.300 миграната. Иако има места за њих 6.000, неколико стотина их је ван центара.

"У центрима има проблема редовно, али су проблем они који не желе прихват у центрима. Живе у неконтролисаним условима и стварају и некад велике проблеме с домицијалним становништвом, дакле то је проблем", наводи Иван Гергинов, помоћник комесара за избеглице и миграције.

Када је реч о мигрантима који нису поднели захтев за азил и који нису регистровни, ту надлежност Комесеријата за избеглице и миграције престаје.

За спречавање нелегалних прелазака границе, регистровање странаца односно миграната, али и заштиту грађана и њихове имовине, надлежна је полиција. На захтев да нам обезбеде саговорника на ту тему – нисмо добили одговор.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи