Ако нападнете полицајца, тужиоца или судију, прети вам вишегодишња казна затвора

Од данас, на снази је измењени Кривични закон, који поред дугоочекиване казне доживотног затвора доноси и строже казне за повратнике и дилере, али и ново кривично дело "напад на адвоката". Повећане су и казне за напад на службено лице које је на дужности. Ко има тај статус и шта он са собом носи?

Увреда упућена полицајцу или војнику на дужности, ометање инспектора у контроли или напад на јавног бележника, тужиоца или судију, скупље него пре, коштаће све који се на то усуде од 1. децембра.

Бољој правној заштити службених лица нарочито се радују народу неомиљени – извршитељи.

"То даје неку већу сигурност да ја знам да сам потпуно заштићена када изађем на терен. Имали смо до сада различите организације које провоцирају, вербално нападају, псују, вређају, шиканирају, на различите начине нас понижавају", каже Снежана Петровић из Коморе јавних извршитеља.

Не би смело да буде ни обрнуто. Статус који уживају службена лица не даје им за право да се према грађанима опходе непримерено.

"Постоји могућност да се учинилац кривичног дела учењеног на штету службеног лица ослободи од казне уколико је био изазван незаконитим или грубим понашењем службеног лица. Осим тога, службено лице такође може кривично одговарати", каже Снежана Бјелогрлић, председница Друштва судија Србије.

У службена лица, међутим, нису ушле професије које су претходних година указивале да су због учесталих напада угрожене. Тај статус нису добили лекари, адвокати, новинари, просветни и социјални радници.

Радомир Илић, државни секретар у Министарству правде, каже да списак службених лица није проширен, али да сада постоји професија од јавног значаја.

Наводи да су новинари типични представници професије од јавног значаја, тако да поједине категорије које обављају послове од јавног значаја добијају строжу заштиту према Кривичном законику.

"И возачи ГСП-а и таксисти траже да буду службена лица. Оно што би возач градског саобраћајног када направи неки преступ у оквиру свог рада што је за дисциплински прекршај у оквиру ГСП-а, сада би било кривично дело злоупотреба службеног положаја или неко друго кривично дело које третира посебно службена лица", каже Радомир Илић. 

Ако се прогласи кривим за претњу или напад на службено лице, иза решетака ће провести највише пет година, ако службено лице лакше повреди, у затвору ће провести између две и осам година, док је за наношење тешких телесних повреда, највећа казна 12 година затвора.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво