Хуманитарни бал за помоћ оболелима од рака

Хуманитарна организација "Белхоспис" 15 година бесплатно брине о најтежим онколошким болесницима, а финансирају се искључиво из донација и добротворних акција. Једна од њих је добротворни бал, који је синоћ одржан у главном граду.

Када је онколошким пацијентима најтеже, о њима брине и Белхоспис тим. Чине га – лекари, медицинске сестаре, психосоцијални тим, волонтери.

"Ове године прикупљамо новац да би могли и даље да пружамо услуге кућних посета за чланове породица и пацијенте који су оболели од рака. Имамо и нову услугу дневног центра, у коме смо пружили услугу преко 62 пацијента, 120 породица", наводи Вера Маџгаљ из Белхоспис центара за палијативно збрињавање и палијативну медицину.

То је довољан мотив многима да им помогну.

"Мислим да нема битније ствари у здравству од те палијативне неге. Нажалост је скрајнуто за те неке друге ствари се излажу средсва, јер је актуелно излечити људи, а шта се дешава када је крај", наводи Бојана Стефановић, глумица.

Глумац Жарко Степанов наводи да је живот само један, да брзо прође и да свако од нас треба да помогне људима који су болесни јер како каже – тек онда схватимо колико је живот вредан

Финансирају се путем донација, а највећу подршку пружају им они у чијим је земљама је палијативна медицина одавно заживела.

"Када сам дошла у Србију, чула сам за 'Белхоспис'. Свима нама је у неком периоду живота потребна нека помоћ, а нарочито када смо болесни. Ова организација помаже људи у њиховим последњим данима живота", наводи Рут Стјуарт, амбасадорка Аустралије у Србији.

Сваке године према подацима Института Батут у Србији од рака оболи око 36.000 људи, а умре више око 20.000 људи.

број коментара 0 Пошаљи коментар