На снази доживотна робија за убиство и силовање деце, строже казне за повратнике

Професорка кривичног права са Криминалистичко-полицијског универзитета Ивана Бодрожић каже за РТС да ће на удару Кривичног законика, чије измене данас ступају на снагу, бити повратници, починиоци најтежих кривичних дела, као и починиоци кривичних дела код којих су пооштрене казне.

Измене Кривичног законика данас ступају на снагу, а бављење криминалом као занатом и насилничко понашање које се понавља од данас ће се обавезно строже санкционисати.

Једна од најважнијих новина је увођење доживотне казне затвора за најбруталнија кривична дела, што је резултат иницијативе фондације "Тијана Јурић", коју је подржало око 160.000 људи.

Ивана Бодрожић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навела да ће казна доживотног затвора моћи да се примени на све случајеве на које је до сада могла да се изрекне казна затвора од 40 година, као и у случајевима тешког убиства, силовања, обљубе над немоћном лицем, дететом и обљубе злоупотребом положаја онда када се као жртва нађе дете.

Систем "три ударца" за повратнике

Уводе се нова правила за кажњавање оних који понављају кривична дела са умишљајем, по систему "три ударца", који неколико деценија постоји у САД.

"Оно у метафоричком смислу преузима правило из бејзбола којим се изједначава удаљење играча са терена склањањем са улице починилаца кривичних дела који дело више пута понове", објашњава Бодрожићева.

У случају првог "ударца", суд ће морати да кривично дело, за које је претходно већ била изречена казна а није протекло више од пет година, третира као обавезну отежавајућу околност и неће бити у могућности да ублажи казну.

У случају да особа други или сваки следећи пут изврши кривично дело, за које је изречена казна затвора од годину дана, суд ће одредити казну у оквиру горње границе за то дело, наводи Бодрожићева.

Што се тиче нових кривичних дела која се уводе, као изузетно важно издвојила је припремање тешког убиства, напад на адвоката...

Изменама је смањена могућост изрицања условне казне затвора, што ће довести до већег броја затворских казни и изазова за државу када су у питању затворски капацитети, напомиње Бодрожићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво