Сезона свињокоља – некад и сад

Време свињокоља раније се поклапало са данима државног празника. Сезона је почињала око 29. новембра, а у многим крајевима Србије та пракса се задржала до данас. Некад се подразумевала помоћ комшија у том послу, али сада се календар свињокоља прилагођава слободним терминима месара.

Савете младог пожешког месара Миладина Јеротијевића поштују и старији, који деценијама припремају месне прерађевине. Током сезоне свињокоља, он тим послом путује широм Западне Србије, па и преко границе – у Републику Српску.

"Овај посао раде људи по селу. Старији народ је знао лепо, педантно то да уради, с тим што је остајао много дуже. Остајали су од јутра до мрака, а ми професионалци остајемо доста краће и то је то. Мало веће искоришћење меса", напомиње Јеротијевић.

Миладин каже да се, за разлику од некадашњег начина, данас свиње усмрћују тренутно, на хумани начин.

Многи домаћини немају поверења у индустријско месо, већ месецима гаје животиње и на тај начин сами произведу здраву храну, а део тога пошаљу породици и пријатељима у иностранство.

Југослав Јеротијевић, пензионер из Белгије, каже да људи не знају шта је добар доручак, а шта није.

Јагоди и Југославу путеви су се укрстили у Белгији пре више од три деценије.

Она не зна да ли се у Пољској још задржала та традиција, али зато не пропушта свињокољ у Србији.

"Исто се 'клело' на овај начин. Долазио човек, 'клео', клао, 'клау' и ја после то све лепо сечем на комаде и мало се остављало за себи, а све друго се продавало", каже Јагода.

У српским домаћинствима то је месна зимница за породицу и госте, а за месаре и оне који су им асистенти у послу прилика да остваре додатни приход.

"Па, нажалост, мало има професионалаца. Што се тиче зараде, може да се живи, али да се живи од овога ништа специјално, као и сваки посао у Србији", истиче Миладин.

Јордан Николић, помоћни радник у месари, напомиње да људи морају да раде било шта, било свињокољ, било неки други посао.

Од спретности и брзине мајстора зависи да ли ће, претпоследњег дана у новембру, успети да стигне и у друго домаћинство, удаљено више од стотину километара.

"Није увек, али данас се погодило да буде 29. новембар, а иначе некад буде пре, некад буде касније. Лепа атмосфера, лепо дружење и то је то, само нам још фали да снег да буде потпуна атмосфера", прича Горан Ђокић из Глумча.

Свињокољ је за неке само занимљив обичај, за друге припрема да се лакше преброди зима, али и једни и други сматрају да су пршута, сланина и чварци укуснији од производа које купују у трговинама.

То признају и месари, али ипак скрећу пажњу да обавезно треба прегледати месо да се провери да ли је заражено трихинелом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи