И шут може бити ресурс, а зарада од њега скоро 500 милиона евра годишње

Процењује се да се у Србији годишње генерише око 100 милиона тона грађевинског отпада. Више од две трећине заврши на депонијама а могао би поново да се искористи.

Милиони тона бетона, цигле, црепа, земље одвозе се уз огромне трошкове на депоније. У Винчи је 73 одсто таквог отпада. У то се не убрајају бројна дивља сметлишта којих има у целој земљи.

"Ада Хуја, као једна од великих депонија и комуналног и грађевинског отпада, постаје јако проблематична за будућу градњу јер је тешко поставити шипове зато што је унутра и бетон и арматура и све и свашта, и то тло не може да се стабилизује", каже Аца Поповић из Привредне коморе Србије.

Око 80 одсто грађевинског отпада може се поново искористити. У скандинавским земљама и више од 90 одсто.

"Ми правимо бетон користећи природне сировине што данас представља нешто што је скоро па неприхватљиво и идеја је да заједнички пројекат свих нас буде да што мање користимо природне сировине, а што више рециклиране", каже доц. др Јелена Драгаш са Грађевинског факултета.

Додаје да су истраживања, али и светска пракса показали да је то могуће, али и корисно.

Материјал који остаје од рушења, адаптација, реновирања, реконструкција чини две трећине отпада у Србији, а у ЕУ једну трећину. 

"Суштина је да се што мање минералних сировина користи у изградњи нових објеката. У Европи постоји већ дуго времена забрана вађења шљунка и песка из река, они тако штите животну средину, а све друго што раде кроз обнову, рушење, кроз мењање разгледница града, у ствари се користи као нови материјал да би се заштитили природни ресурси", каже Дејан Бојовић из Српске асоцијације за рушење, деконтаминацију и рециклажу.

Зато се, каже, тај посао и зове "Урбано рударство".  

Према неким рачуницама, Србија би, уколико почне да рециклира грађевински отпад и употреби га као ресурс, могла да оствари добит од око 500 милиона евра годишње.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво