Верници обилазе светиње у дане божићног поста

Почетак божићног поста за православне хришћане обележио је одлазак на богослужења. Верујући се током четрдесетодневног поста припремају за свечарење рођења Исуса Христа. Народ каже да није тежак као ускршњи, јер је краћи недељу дана. Дозвољава се у исхрани и чешћа употреба уља и рибе. Верници походе светиње у епархијама Српске православне цркве.

У манастирима у Србији дан протиче у молитвама. Средњовековну задужбину Немањића удно Радочеле, која је оличење културе нашег народа и његов прозор у свет, походе верујући.

"Првенствено ствар поста није у храни, него уопште у преображењу целог човека. Да се дакле пости и очима и слухом и умом самим", каже др Тихон Ракићевић, теолог и игуман манастира Студеница.

После Студенице, која је међу најлепшим српским манастирима рашког стила и први споменик са натписима на српском језику, многобројни ходочасници походиће и друге светиње.

"Грачаницу, Љевишку, Дечане, Зочиште. Ми смо моја група сви под утисцима, ово нам је други пут. Рекли су нам када смо ишли први пут само се враћамо Косову и Метохију и сваки следећи пут доживећемо другачије као да смо први пут", каже Јелена Кнежевић из Бањалуке.

"Када дођете у Високе Дечане и чујете тај пој монаха и њихове гласове који се пењу уз зидове Дечана, ја мислим да се просто анђели спуштају на земљу", каже Драгана Ђорђевић, педагог из Кладова.

И у другим светињма рашко-призренске епархије монахиње и монаси који ће дане божићног поста проводити у продуженим молитвама и обраћању светитељима, радоваће се доласцима расељених и ходочасницима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи