"Земљотрес у Албанији показао да хуманост не познаје националност и границе"

Председник Матице Албанаца у Србији Демо Бериша каже за РТС да се након разорног земљотреса који је погодио Албанију из рушевина извучена 50. жртва, а да је 4.000 људи у Драчу остало без крова над главом. Прва екипа која је стигла у Драч је, како је навео, била екипа Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије. Најбоља слика која је отишла у свет је каже она где су људи из Сектора за ванредне ситуације сарађивале са колегама из Албаније.

Демо Бериша је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да су људи од 26. новембра када се догодио земљотрес принуђени да буду ван домова.

"У том тренутку се показала неорганизованост. Прва екипа која је пристигла у Драч је била екипа Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије након одлуке председника да се пружи помоћ албанском народу", навео је Бериша.

Према његовим речима, последњи извештаји говоре да је 50. жртва која је страдала у том земљотресу јуче извучена из рушевина, а да подаци говоре да је 4.000 људи у Драчу остало без крова над главом и да су погођена и околна места.

"На КиМ се у привременом смештају налази око 2.000 људи. Екипа из Србије је још активна у Драчу и они ће, заједно са колегама из Црне Горе, вероватно наставити да раде. Није још време да се спасилачке екипе врате кућама, јер се не зна се тачан број људи који се налазе испод рушевина. Тло се у Албанији још није смирило", истакао је Бериша.

У овом тренутку власти Албаније су, како је навео, изашле са захтевом да се не шаље помоћ у гардероби и храни него у новцу. Моћи ће, каже, да се пошаље грађевински материјал, јер ће бити потребно да се граде нови објекти.

"Матица Албанаца у Србији је организовала акцију. То тече својим током и акција ће трајати до 10. децембра. Похвално је да у акцији учествују и они који нису Албанци, и Срби, и сви они који живе на овом простору. Најбоља слика која је отишла у свет је она где су људи из Сектора за ванредне ситуације сарађивале са колегама из Албаније. Помоћ из Србије је у року од три сата стигла у Албанију. Председник Србије је показао да хуманост не показује националност и границе", рекао је Бериша.

Показало се, како је истакао, да не постоје границе када су несреће у питању између српског и албанског народа.

Курти мора да заузме други курс према српском живљу на КиМ 

Коментаришући резултате косовских избора, Бериша је рекао да је Аљбин Курти и након избора наставио са политиком коју је користио у предизборној кампањи, па то чини и сада.

"Међутим, постоји новина у томе што ће он после својих чланова имати чврсту струју која је у супротности са ДСК-ом Исе Мустафе. Они кажу да су постигли, када је реч о програму владе, сто посто усаглашеност политике, међутим, они ће имати 61 посланика од 120, што не указује да ће влада бити стабилна. Основни програми ове две стрнаке су тотално различити. Ако се одлуче за мањинску владу, Српској листи следује место у министарству, а ако иду на већи број министарстава Српској листи тада по аутоматизму следују два министра у влади", казао је Бериша.

Бериша је као пример за то навео директно питање које је било упућено косовском председнику Хашиму Тачију да ли ће дати мандат Аљбину Куртију, а да је он одговор на то питање прећутао.

"Све је завршено, а ништа није завршено. Аљбин Курти мора да прво укине таксе и да заокрене комплетну политику када је у питању српски живаљ на КиМ. Према њима мора да има други курс", навео је Бериша.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара