ПКС доделила награде за најбоље докторске дисертације

Привредна комора Србије доделила је традиционалну годишњу награду за најбоље докторске дисертације у школској 2017/2018. години, а ове године жири сачињен од универзитетских професора равноправно је наградио 11 дисертација од 25 колико их је конкурисало.

Радови који су конкурисали за награду ПКС-а су из области медицине, машинства, електротехнике, техничких наука, саобраћаја, телекомуникација, грађевинарства, архитектуре, економије, туризма, фармације, драмских и примењених уметности, а један од основних критеријума при оцењивању радова био је применљивост у привреди и економичност датог решења.

Плакете и награде уручили су министар просвете Младен Шарчевић, директор сектора ПКС-а Милош Јелић и, као представник жирија, професор Економског факултета Универзитета у Београду Драган Ђуричин.

Министар Шарчевић рекао је да радови који су награђени чине велику добит за развој привреде земље.

Говорећи о плановима државе за улагања у науку, министар је подсетио да је при крају изградња научног парка у Новом Саду, као и Нишу, а да ће ускоро почети и изградња таквог парка у Чачку.

"То ће са београдским чинити заједницу научно-технолошких паркова Србије", истакао је Шарчевић и додао да се раде и одређени нови кампуси при факултетима.

Према његовим речима, то су све добре поруке за младе научнике, јер се научницима шаље порука да су пожељни у земљи и да за њих има простора, а то ће допринети "да српска наука добије на квалитету".

"Циљ нам је долазак што више компанија које имају развојне центре, где су плате високе и где ће млади људи моћи да раде под добрим условима и да развијају своје таленте", навео је министар, додајући да се капацитети науке у Србији повећавају.

Милош Јелић је рекао да ПКС већ 50 година заредом додељује те награде са најбољом намером да подрже младе, иновативне и оне који доносе нешто што је у интересу привреде и шире заједнице.

"Жири је осећајући потребе привреде дао нагласак ка индустрији, развојним технологијама, остале су ту и друштвено-економске сфере, али свакако некакве производне, нове технологије обележиле су радове награђених", додао је Јелић.

Професор Ђуричин је навео да су се у жирију руководили начелом да афирмишу све оно што је најбоље и што је корисно за државу.

"ПКС има добар правилник, она награђује не само изврсност у науци, већ и примењивост изузетних решења, другим речима оцењује и награђује релевантност", рекао је Ђуричин.

Како је навео, без науке и образовања, истраживања и развоја и визије државе која стоји иза тога ништа позитивно се не може десити.

Награђени су Јелена Драгаш, Ненад Коларевић, Милета Жарковић, Снежана Дабић, Владана Марковић, Милан Тешић, Бојан Стојадиновић, Марко Маринковић, Соња Јосиповић, који су своје докторске дисертације бранили на факултетима Универзитета у Београду, као и Ивана Митровић која је то учинила на Технолошком факултету Универзитета у Новом Саду, односно Марко Манчић на Машинском факултету Универзитета у Нишу.

У име награђених доктора обратио се Марко Манчић који је истакао да је велика част што су одабрани да приме ове награде и додао да ПКС препознаје значај научног, технолошког и друштвеног развоја, али и развој иновација и технологије за развој друштва и привреде Србије.

"Верујем да ово није крај, већ једна тачка у нашим каријерама и да ће ово бити подстрек и додатна мотивација да се и даље бавимо научноистраживачким радом и да тежимо ка изврсности, релевантности резултата и постизању научноистраживачких резултата који стварно могу да дају допринос привреди и друштву", закључио је Манчић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи