Диана Будисављевић добија споменик у Београду

Споменик Диани Будисављевић налазиће се на Савском кеју, уз Карађорђеву улицу, на потезу од Бранковог моста према Бетон хали, одлучили су београдски одборници, на предлог Комисије за споменике и називе тргова и улица.

Председница Комисије за споменике и називе тргова и улица Андреа Радуловић истакла је да ће та локација имати посебну симболику.

"Сама локација је погодна, пре свега, из симболичких разлога. Одатле се пружа поглед на другу обалу Саве и неке од објеката логора на Сајмишту, где су били заточени и где су страдали многи очеви и браћа деце, коју су спасавали Диана Будисављевић и њени сарадници. Такође би и видљивост споменика била велика због чега би и симболика места била још наглашенија", рекла је Радуловићева.

Она је подсетила да је Диана Будисављевић била велика хуманитарка аустријског порекла, која је током Другог светског рата спасила више од 15.000 деце из усташких логора смрти у Независној Држави Хрватској.

Недавно је филм "Дневник Диане Будисављевић" почео да се приказује у биоскопима у Србији. 

Иницијатива за споменик градитељима  

Председница Комисије за споменике и називе тргова и улица навела је да је усвојена и Одлука о подизању споменика градитељима Београда и учесницима свих омладинских радних акција, на иницијативу Одбора ветерана градитеља Београда и Савеза удружења учесника омладинских радних акција Србије.

"Споменик ће подсећати на историјске чињенице, да је 11. априла 1948. године одржан митинг 19 омладинских радних бригада, на коме је озваничен почетак изградње Новог Београда. Пуне три године, на мочвари и песку, 910 омладинских бригада са 200.000 градитеља радило је и подигло Палату ‘Србија’, стамбено насеље од 40 петоспратница на Тошином бунару, Студентски град, хотел 'Југославија', Дом културе, зграду Шумарског факултета на Бежанијској коси и изградило још 19 километара обалоутврда на Сави и Дунаву. Од 1949. године, акција је прешла и преко Саве у стари део града, те је на 30 локација подигнуто 50 објеката, стамбених насеља, Дом синдиката, зграда 'Борбе', стадион 'Партизана'", објаснила је Радуловићева.

Она је образложила и Предлог одлуке о измени Одлуке о утврђивању назива улица и других делова насељених места на територији градске општине Чукарица.

"На седници Комисије за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда усвојена је иницијатива грађана градске општине Чукарица да се у насељу у Железнику именује Тараишка улица. У образложењу иницијативе грађана се наводи да је Тараиш део насеља у Железнику на градској општини Чукарица, у чијој се близини и налази предложена улица која би понела то име", рекла је Радуловићева.

Како је додала, улица која ће понети име по насељу Тараиш биће именована у оквиру пројекта 'Ажурирање адресног регистра" због постојања потребе да се улица именује, јер је постојала као крак постојеће Улице Стевана Филиповића. Улица народног хероја Стевана Филиповића је остала непромењена, док су попречни краци, између осталог и поменута улица, морали да добију званичне називе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво