У случају земљотреса најважније је да не паничите, сместите се што даље од спољних зидова

Марко Мајсторовић из Горске службе спасавања каже да у случају земљотреса не треба излазити из грађевине. Склоните се што даље од стаклених површина, ормана и спољних зидова. Ако сте у возилу, зауставити се, али не у близини неке зграде или моста. Ако сте напољу, не треба да прилазите згради и сачекајте да подрхтавање стане.

Серија снажних земљотреса који су ове недеље погодили Балкан, посебно катастрофални потрес у Албанији, поново је у први план довела питање како да се понашамо у ванредним ситуацијама, посебно приликом земљотреса.

Марко Мајсторовић из Горске службе спасавања је учествовао у спасавању грађана током бомбардовања, у згради РТС-а и кинеској амбасади, али и током поплава у Обреновцу.

За РТС каже да је најважније не паничити и не искакати кроз прозор, јер то може начинити много веће повреде него земљотрес.

"Треба сачекати неколико секунди да се мозак укључи, и избегавати паничне ситуације", рекао је Мајсторовић.

Иако је некада било уврежено мишљење да треба стати испод довратка, то није увек добро решење.

"Сви који су реновирали станове знају да нису сви довраци једнако сигурни. Када је довратак у носећим зидовима или испод армираних греда, испод њих се може стати, али се не препоручује", каже Мајсторовић.

Боље решење је отићи испод јаког стола или пулта, а ако тога нема, клекнути и покрити главу рукама. Треба се удаљити од стаклених површина и спољних зидова.

"На снимцима са локација погођених земљотресом имате осећај као да је неко склонио спољни зид и видите у сваки стан појединачно. Зато је најбоље склонити се у унутрашњи ћошак стана", објашњава Мајсторовић.

Истиче да не треба паничити и да се страх не би пренео на децу. "Треба их склонити, не дозволити да јурцају и скачу, и да покушају да изађу. Треба их склонити од ормана и лустера и свега што би могло да их повреди", навео је Мајсторовић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво