Милан Распоповић - човек који је први у Србији спојио филозофију и физику

За Миланом Распоповићем је каријера дуга шест деценија. Половину радног века провео је као директор Математичке гимназије. Јубилеј је обележио са породицом, пријатељима и сарадницима у Клубу Радио Београда.

Професор Распоповић први је у нас спојио физику и филозофију. Један је од твораца концепта гимназије од националног значаја.

"Легенда, оснивач Математичке гимназије и човек који је створио такву огромну институцију. Писац више од стотину уџбеника, књига и монографија, једном речју човек који се ретко рађа у нашем окружењу", рекао је проф. Милољуб Албијанић са Факултета за економију, финансије и администрацију.

Илија Церовић, главни и одговори уредник Научно-образовног програма РТС-а навео је да су идеје и савети Милана Распоповића шта и у ком правцу, који концепт и садржај емисија које су биле посвећене Математичкој гимназији увек били драгоцени и добродошли за научни програм.

Књига "Математичка гимназија од сна до јаве", настала је, каже професор Распоповић и као реакција на однос друштва према талентима и школи. Указује и на данас отворена питања попут оснивања интерната.

"Најпотребније је да та деца из унутрашњости, која су чиста, њихова мисао је бистра, и богами показују врло велику успешност, тако да је грех што је прошло пола века да ми нисмо обезбедили у центру града Београда интернатски смештај", истакао је професор Распоповић.

За успех школе, каже, потребна је права комуникација између ђака и професора.

"Професорима и ђацима је моја порука која је била и остала да нађу праву комуникацију и да у обичној комуникацији имају једну топлину и једно узајамно поштовање. Ђаку се не може рећи мали или ти си залутао, не. Никада се не зна када ће потенцијал једне младе личности да дође до изражаја", казао је Милан Распоповић.

О успешној комуникацији сведочи и податак да су ученици Математичке гиманзије од оснивања школе освојили више од пет стотина медаља на међународиним такмичењима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво