Професор Славољуб Стојадиновић, човек на месту

Професор из Велике Плане Славољуб Стојадиновић који је обуздао нападача рекао је за РТС да је слава кратког даха и да сви морају да се врате свакодневном животу. Ситуација је била замршена и у том тренутку размишљао сам само о деци, истакао је Стојадиновић.

Славољуб Стојадиновић, професор из Велике Плане који је савладао нападача у школи, гостујући у Београдској хроници, рекао је да је сада све лако.

"Завршило се све како треба на срећу и деце и запослених. Сад можемо и да се смејемо, да причамо, али стићи ће ме све", рекао је Стојадиновић.

Према његовим речима, деца су у шоку, а Угоститељска школа у Великој Плани је предузела одређене мере.

"Јуче смо имали заједнички родитељски састанак, тим за безбедност је одрадио своје, тим за подршку ученицима такође, имамо тим за ванредне догађаје, морали смо да консултујемо више инстанце, као Институт за педагошка истраживања", истакао је професор. 

Говорећи о томе да ли се деца плаше, рекао је да неко не може да спава, некога боли глава и да је у питању мало специфична ситуација, јер се ово први пут десило у Србији.

Одговарајући на питање шта значи бити човек на месту, Стојадиновић је рекао да такви људи углавном буду непорепознатљиви.

"Размишљао сам само о деци" 

"Све ово доживљавам као пролазну ствар коју ћемо пребродити и морамо да се вратимо у нормалу, да урадимо неку превентиву да се ово више никада не понови. Слава је кратког даха, све то траје три-четири дана, људи то брзо заборављају, једноставно морамо да се вратимо свакодневним животима и да наставимо да живимо нормално", рекао је Стојадиновић.

Ученица која је позвала разредног Стојадиновића телефоном, а која је била у учионици, рекла му је да дође. "Очекивао сам неку свађу, када сам видео шта сам видео - био сам затечен јер је у питању била нимало безазлена ситуација", испричао је професор.

Рекао је да је мало комуницирао са нападачем и да је било разговора.

"Када сам дошао на спрат, видео сам шта је оставио испред врата - импровизована експлозивна направа, врата залепљена селотејпом, отворио сам на силу, он је стајао са моје десне стране са пушком", рекао је Стојадиновић.

"Питао сам, господине ко сте ви, давао је смушене одговоре, искористио сам тренутак непажње када је погледао ка колеги и ка табли - био је час филозофије и логике. Замршена ситуација и у том тренутку размишљао сам само о деци", наставио је причу.

"Размишљао сам да њих не доведем у опасност и када сам видео да је нападач подигао пушку, знао сам да тада морам да реагујем, јер је то једини тренутак да нешо урадим", истакао је Стојадиновић.

Каже да је његова дужност била да зашитити ученике, да буду безбрижи и безбедни јер је то могло да се деси његовом детету које је у средњој школи.

Додаје да су његовом детету послали поруку да је упуцан у школи, па је ћерка звала мајку и њега.

"Нисам могао да је смирим, она плаче, тата, тата, ти си рањен, нећеш да ми кажеш - то су ситуације које смо прошли и идемо даље", каже професор.

Животна прича 

Говорећи о својој животној причи, Стојадиновић је испричао да ради као професор физичког 17 година на одређено радно време.

Променио је неколико основних и средњих школа и конкурисао на више од 200 места. "У Општини Велика Плана више и не гледају оригинална документа, они знају да је реч о послу и то се заведе", каже он.

Истакао је да је свим школама указивао на неправилности, подносио пријаве, правио себи непријатеље. "Једноставно дођете у ситуацију да у малој средини затворите врата самом себи", каже Стојадиновић.

"Не можете да испливате, џабе резултати, просек, факултет, у том тренутку тим људима није то  битно", испричао је професор.

Стојадиновићева супруга је такође просветни радник, предаје српски језик у Старом селу. 

У четвртак вече, пре ситуације у школи у Великој Плани, опљачкана је кућа његовог оца. "Сада можемо да се смејемо када је све завршено", каже Стојадиновић.

Додаје да ради и као спасилац на базену и да је имао више од 30 интервенција - спасавања деце и старијих особа.

Деца и воле и не воле физичко, јер је опрема је проблем, а физичко се ради у бившем биоскопу, каже Стојадиновић, који се нада да ће неко имати мало разумевања да се деци омогући фискултурна сала.

Стојадиновић је замолио све надлежне да се ученицима који су испали хероји додели наградна екскурзија јер су деца, како каже, доживела шок и за Треће-три легла би као "шлаг на торту".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво