Центар за демократију обележиo 25 година рада

Фондација Центар за демократију обележила је четврт века постојања. У том периоду организовали су више од 100 дебата о друштвеним питањима - социјалним, културним, економским, образовним. Око 1.500 студената похађало је школе демократије, публиковали су различита истраживања друштва и издали Светску енциклопедију мира, рекао је један од оснивача Драгољуб Мићуновић.

Мићуновић је рекао да је идеја оснивања центра била да се креира један "сабирни капацитет" чије би идеје биле у интересу српског друштва.

Како је рекао, данас се суочавамо са "занимљивим кризама", те да на сцени, упркос томе што је српско друштво у годинама за нама напредовало, поготово технолошки, постоје негативни рецидиви, попут национализма, који, каже, могу увек да "оживе".

Наташа Вучковић, чланица УО Центра, истакла је да се његови чланови увек залажу за дијалог, чак и када размишљају потпуно другачије и када треба да разговарају са људима другачијег уверења и дијалога, истичући да је дијалог идеја на којој је Фондација настала и на којој и даље ради.

"Увек треба покушати разумети другу страну, изаћи јој у сусрет и у том разумевању покушати да се нађе неки заједнички став", рекла је Вучковићева за Танјуг.

Она је казала да се Центар за демократију залаже и подржава све програме и људе који виде Србију у Европи, где је, како год се Европа буде реформисала, место Србије.

"Центар за демократију жели да види Србију као земљу која је уређена, модерна, одговорна према својим грађанима, која има одговорне институције у којима постоји врло јасан циљ заштите социјалних права, у којој људи могу да живе достојанствено и из које млади људи неће одлазити", нагласила је Вучковићева.

Како је навела, фондација покушава да развије програме које ће младе задржати овде и које ће уверити младе да је некада потребно мало стрпљења, али да старији заједно са младима могу да изграде једну заједницу вредну њиховог останка.

Социјална заштита једно је од главних питања данас у Србији, сматра Вучковић, те ће Фондација у центар своје пажње ставити управо запошљавање и заштиту социјалних и економских права.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се