У Србији ове године убијено 28 жена, у протеклој деценији њих 320

Од почетка године у породичном насиљу убијено је 28 жена – црна је статистика сa којом дочекујемо Међународни дан борбе против насиља над женама. Током протекле деценије 320 жена убили су њихови партнери, а већина никоме није пријављивала насилника. Надлежни тврде да имамо добре мере, да је захваљујући њима спасено много живота, и позивају жене да пријаве насиље.

Добијала је батине ако би закаснила по дете у вртић или ако не опере посуђе. И тако годинама. А онда је после једног бруталог пребијања смогла снаге и затражила помоћ.

"Када се сетим као да поново то преживљавам. Нисам се обратила ни породици, никоме, нисам смела да кажем од страха. Јесам осетила неко олакшање после свега што сам претрпела. Било је све убијено у мени. Опет се плашим за безбедност деце, своју, и у страху сам после свега тога", истиче жртва насиља у породици.

Многе жене, међутим, немају храбрости да пријаве насилника и напусте га, јер се боје освете. 

"Као држава ћемо стати у њихову заштиту. Ми желимо да им на неки начин омогућимо сигурност. Та бојазан да ће се он осветити, свакако је увек присутна и били смо сведоци тога да се у неким ситуацима то завршавало трагично. Ми, као друштво, то више не смемо да дозволимо", каже Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Надлежни кажу да је, захваљујући правовременој реакцији, спасено много живота. Хитну меру забране приласка жртви за протекле три године суд је потврдио у више од 41.000 случајева.

"Процена ризика у сваком конкретном случају је битна, јер зависи и од тога каквом мером ћете у одређеној ситуацији да реагујете. То само говори да смо у свим тим случајевима успели да спречимо да дође до ескалације насиља", наводи Нела Кубуровић, министарка правде.

Корак даље биће најављено увођење наруквица за жртве и починиоце, која ће правовремено упозорити и жртву и полицију да је насилник прекршио хитну меру и тако спречити последице.

Ипак, ниједна држава није успела да искорени насиље. У Француској је, на пример, само ове године убијено више од 130 жена и влада је донела план у који је уложено неколико милиона евра, који укључује и заплену оружја од насилних супружника, електронске наруквице за насилнике и хиљаду нових места за смештај жена жртава насиља.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво