Стефановић: Систем наруквица ће омогућити да се жртва правовремено упозори

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже да ће увођење система наруквица за жртве и починиоце породичног насиља омогућити да се жртва правовремено упозори да се у њеној близини налази особа којој је изречена хитна мера и уједно хитно реаговање полиције како би се спречиле најтеже последице. Према Стефановићевим речима, у борбу против насиља над женама мора се укључити цело друштво.

Небојша Стефановић је, у оквиру обележавања Међународног дана борбе против насиља над женама, присуствовао потписивању допуњеног пројектног документа "Унапређење безбедности жена у Републици Србији" који се односи на увођење те нове превентивне мере.

Захвалио је међународној организацији UN Women и Амбасади Краљевине Норвешке на реализацији тог пројекта и објаснио да ће се "када заживи", након измена Закона о спречавању насиља у породици, спроводити најпре у десет полицијских управа у Србији.

"Остварили смо известан напредак у борби против насиља, али не могу да кажем да сам задовољан, јер и поред свих мера које су предузете, нажалост, у Србији и даље велики број жена због страха, економских последица, осећаја стида и срамоте не пријављује насиље. Морамо да охрабримо и оснажимо жене, али и све друге људе у њиховом окружењу да насиље пријаве и тиме заштите и себе и своју децу", навео је Стефановић.

Према његовим речима МУП је једно од најважнијих министарстава у систему заштите жртава, али та борба није борба само једног министарства, већ се у њу морају укључити сви - целокупно друштво се мора ухватити укоштац са тим проблемом.

"Зато бих још једном апеловао и на све грађане, све људе који знају да неко трпи насиље да то пријаве, не смемо окретати главу. Пријава насиља и осуда насилника морају постати императив", истакао је Стефановић.

Подсетио је и да је у оквиру МУП-а отворена бесплатна телефонска линија за пријављивање насиља, 0800 100 600, а пријава може бити потпуно анонимна.

Србија међу првима ратификовала Истанбулску конвенцију

Стефановић је подсетио и да је Закон о спречавању насиља у породици дао шира овлашћења полицији и могућност изрицања превентивних ради заштите жртве.

"У 2018. години полиција је изрекла 27.042 хитне мере на основу овог Закона, од чега је 8.065 мера привременог удаљења учиниоца из стана и 18.977 мера привремене забране учиниоцу да контактира жртву насиља и да јој прилази. Током ове године, закључно са 20. новембром, број хитних мера био је 23.754, од чега су 7.262 мере привременог удаљења учиниоца из стана и 16.492 мере привремене забране учиниоцу да контактира жртву насиља и да јој прилази", прецизирао је Стефановић.

Указао је на податак да је у породичном насиљу, и поред свих предузетих мера, у овој години убијено 28 жена, што показује да борба против насиља над женама мора бити један од врховних циљева целе Србије.

Регионални директор UN Women за Европу и централну Азију Алија Ел-Јасир истакла је да је Србија једна од првих земаља која је ратификовала Истанбулску конвенцију, чиме је послала снажан сигнал своје посвећености и политичке жеље да се суочи са проблемом насиља у породици.

"Захвални смо Влади Србије, посебно Министарству унутрашњих послова, јер су њихови припадници у првој линији решавања овог проблема. Такође, желим да захвалим и Краљевини Норвешкој, на посвећености и улагању у активности Републике Србије да реши овај веома сложен феномен за који нико у свету нема одговор", истакла је Алија Ел-Јасир.

Додала је да се слаже са министром Стефановићем да проблем насиља у породици није проблем само једног министарства, организације или једне државе и да у решавање тог проблема морају бити укључени сви, да жене и девојчице не смеју бити гледане само као пасивне жртве којима се нешто дешава и да фокус мора бити на починиоцима и мерама које треба предузети како би се насиље спречило.

Заменица амбасадора Краљевине Норвешке Јене Кнутруд истакла је да је насиље над женама и девојчицама и даље најупорнији облик кршења људских права у свету.

"Норвешка подржава српски народ и Владу Републике Србије који осуђују насиље над женама. Упркос свим корацима који су предузети, проблем насиља над женама и девојчицама и даље захтева више активности, због чега дајемо подршку пројекту "Унапређење безбедности жена у Србији", рекла је Јене Кнутруд.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се