Све више деце страда у саобраћајним несрећама

У тешкој саобраћајној несрећи код Бачке Тополе погинуо је 59-годишњи бициклиста, на кога је налетео теретни комби. У Београду су јуче у размаку од неколико сати оборена два пешака која су задобила тешке телесне повреде. Овај викенд такође је однео три живота, а најчешће у јесење време страдају деца.

Из Министарства унутрашњих послова подсећају да је брзина у зони школа 30 километара на час и да ће се акценат контроле пренети на заштиту најмлађих у саобраћају.

Једна од најопаснијих ситуација у којој пешаци могу да се нађу јесте када се возило заустави да их пропусти на пешачком прелазу, али затим однекуд наиђе бахати возач који одлучи да обиђе заустављена возила. Тако је у Руми пре неколико дана тешко повређена девојчица.

"Максималан број патрола Саобраћајне полиције биће на терену, регулисаће саобраћај и санкционисати оне возаче који кршењем прописа угрожавају безбедност ученика. Поред тога, превентивни аспект укључиваће предавања које ће ученицима првих разреда држати полицијски службеници Саобраћајне полиције", рекао је Александар Раденковић из МУП-а. 

Други велики проблем је што возачи не желе да дају до знања онима који се крећу иза њих куда желе да иду. То изазива нервозу код возача и они кршећи прописе једноставно иду у смеровима где их пешаци не очекују.

"Треба благовремено упозорити све возаче који су иза нас о намери заустављања, скретања, искључивања и укључивања, јер те радње доводе до најчешће опасних ситуација и судара", истакао је Милан Вујанић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Од почетка године све више деце страда у саобраћају, најчешће због невезивања малишана или немарности возача у зонама школа и на пешачким прелазима.

Из МУП-а поручују да ће ти прекршаји бити драстично кажњавани.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво