Преглед штампе (17. 12. 2009.)

Новости: Сви регрути могу кући, Блиц: Обавезан преглед пре вакцине, Политика: Општине добијају имовину и могућност да се задужуј, Press: Возаче у 2010. казнити са бар 80.000.000 евра!, пишу београдске новине

Сви регрути могу кући

Срђан Срећковић, министар за дијаспору изјавио је да је "државни врх постигао договор да се закон о амнестији за војне обвезнике, практично примењује и током предстојећих празника како би наши младићи могли да буду са својим породицама".

"Војни обвезници могу слободно да се врате у земљу и они неће имати никакве непријатности ни на граници ни на нашој територији, рекао је министар Срећковић за "Вечерње новости".

Срећковић је указао да се овај закон симболично поклапа са визном либерализацијом у земљама шенгенског режима за грађане Србије, тако да ће празници бити, како је рекао, "велики сусрет дијаспоре са својом матицом".

"У име око 10.000 наих суграђана који се налазе ван земље, а нису одслужили војни рок, захваљујем се и министру одбране Драгану Шутановцу и министарки правде Снежани Маловић који су значајно допринели припреми овог закона", рекао је Срећковић.

Срећковић је, међутим, објаснио да "Закон о амнестији не ослобађа регруте обавезе служења војног рока. Њихова обавеза свакако остаје, али ово је прелазно решење до потпуне професионализације војске 2011. године," закључио је министар.

Обавезан преглед пре вакцине

Дозе вакцина против новог грипа које су достављене домовима здравља намењене су за око 70 одсто грађана из групе најризичнијих. Хронични болесници, деца до две године старости и труднице моћи ће у четвртак да добију вакцину у свом дому здравља у складу са препоруком лекара.

Вакцинација ће званично почети у Дому здравља Раковица у 12 сати, када ће министар здравља Томица Милосављевић први добити цепиво да би грађанима Србије доказао да све спекулације и антикампања против имунизације немају смисла.

Др Влада Петровић из радне групе против пандемије каже за „Блиц" да ће у првом кругу вакцинације бити доза за 70 одсто хроничних болесника, мале деце и трудница. У првом кругу вакцину ће примити и мањи број радника из јавног сектора. У процентима то изгледа овако: пет одсто здравствених радника који су директно изложени зарази, два одсто припадника војске, два одсто припадника МУП-а и два одсто у јавним службама. Следећи контингенти вакцина биће намењени такође приоритетним групама, а тек из контингента вакцина које буду достављене у јануару моћи ће да се вакцинишу и здраве особе, по узрасту.

У среду увече је у Институт за имунологију „Торлак" стигло још 120.000 доза „Новартисове" вакцине која ће прво морати на двонедељну анализу у Агенцију за лекове. Око 25. децембра очекује се још око 360.000 доза.

Већину грађана занима како ће тећи сама вакцинација и да ли је довољно да само дођу у дом здравља и на шалтеру кажу да хоће да приме вакцину против новог грипа. Радна група је до детаља разрадила процедуру и ових дана увелико трају стручна предавања особљу запосленом у примарној здравственој заштити.

Општине добијају имовину и могућност да се задужују

Пред Владом Србије до краја године би, како најављују у Министарству финансија, требало да се нађе нацрт закона о јавној својини, на основу кога би покрајине, градови и општине, јавна предузећа и установе постали власници имовине коју тренутно само користе или њоме управљају. Коначна верзија нацрта закона није још утврђена, иако је текст још у јесен 2008. године прошао јавну расправу у свим градовима и општинама у Србији.

Александра Милић, правна саветница у Сталној конференцији градова и општина, (организацији која још од 2000. године инсистира на успостављању пуних својинских односа локалне самоуправе) каже да је модел закона о својини израдила радна група састављена од представника Министарства финансија, Републичке дирекције за имовину РС, Републичког геодетског завода, Правног факултета Универзитета Унион. На основу тога Радна група Министарства финансија је израдила Нацрт закона, али се после јавне расправе застало са његовом припремом.

„Према информацијама којима ми располажемо, основана је нова радна група Министарства финансија за припрему овог закона у којој се налазе само представници државних институција, тако да за сада не знамо да ли ће нека евентуално нова верзија закона уважити модел који је прошао јавне расправе, и да ли ће коментари са јавних расправа да се узму у обзир. Такође мислим да је неопходно да СКГО буде у прилици да да своје коментаре на Нацрт закона који ће израдити нова радна група", објашњава Александра Милић. Србољуб Панић, заменик директора Дирекције за имовину и један од чланова радне групе Министарства финансија, каже, међутим, да од почетка израде нацрта на њему ради иста група људи и да је реч о истом тексту који се дорађује.

Према нацрту новог закона, јавну својину над одређеним добрима за која постоји јавни интерес, као што су пруге, путеви, нафтна, гасна, водоводна, канализациона и друге мреже или градске куће моћи ће да имају само држава, покрајина, град или општина. Добра у јавној својини, међутим, имају ограничен промет и он је могућ само међу носиоцима јавне својине (држава, покрајине, локалне самоуправе).

Возаче у 2010. казнити са бар 80.000.000 евра!

За првих годину дана примене новог закона о безбедности у саобраћају у државну касу слиће се око 80 милиона евра од наплаћених казни, каже за Пресс Драган Јовановић, помоћник за безбедност у саобраћају Министарства инфраструктуре.

Јовановић објашњава да се због строжег закона очекује мањи број саобраћајних прекршаја, али и више новца него што је држава до сада узимала јер су казне много веће.

- Наша процена је да ћемо скупити око 80 милиона евра за првих годину дана. Тридесет одсто од тога отићи ће локалној самоуправи за побољшање саобраћаја, а остатак у државни буџет. Од републичког дела 75 одсто треба да припадне МУП-у, а 25 одсто Агенцији за безбедност саобраћаја - прецизира Јовановић.

Од скупљеног новца већ половином наредне године биће купљене камере за регистровање пребрзе вожње, којима ће до краја 2010. бити покривени сви важнији магистрални путеви и Коридор 10.

Камере би требало да буду уграђене и у полицијске аутомобиле, како би се вршила контрола рада полиције.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво