Да ли су угинуле рибе из Великог бачког канала продаване на пијацама

Постоје сумње да су се угинуле рибе из Великог бачког канала продавале на пијацама. Надлежни кажу да су инспекције појачане и упозоравају да рибу не треба куповати од нелегалних трговаца већ само у регистрованим рибарницама.

Дописник РТС-а био је у Бечеју где још има угинулих риба. Каже да се страхује да су се такве рибе из Великог бачког канала продавале на пијацама и да су подавци тврдили да нису отроване већ "само ошамућене".

Председник Удружења риболоваца "Шаран" Предраг Стојков рекао је за РТС да се одређена количина риба, у дану када се догодио помор, заиста нашала у продаји. Указао је на то да риба на пијацама не сме да се продаје мимо затворених простора и рибарница.

Стојков каже да сви који купују рибу ван таквих простора - ризикују. Додаје и да је риба мимо рибарница увек дупло јефтинија и да се то и сада дешавало.

"Прича се да је од Србобрана до Бечеја цена била дупло нижа него у рибарницама", рекао је Стојков.

Објашњава да риба није затрована већ је остала без кисеоника и да је на службама да утврде да ли је таква риба исправна, али да је сигурно да су је неки носили и продавали.

Појачане инспекције 

Душан Љуштина из Управе за ветерину рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је упознат са случајем и да је инспекција Јужнобачког округа одрадила посао, узела узорке и послала их на анализу.

Потврдио је да није реч о тровању већ о дављењу услед недостатка кисеоника.

Љуштина је истакао да је "Водама Војводине" наложено да сву помрлу рибу повуку из воде и униште.

Истиче да се раде појачане контроле у продавницама и маркетима и понавља савет да се риба купује само у регистрованим објектима а никако од продаваца из "гепек аутомобила".

Истиче да такви продавци, кад виде инспекцију, пакују се и одлазе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво