Жене имају коме да се обрате, само је потребно да пријаве насиље

Током прошле године убијена је 31 жена а Сигурна кућа примила је око 3.000 позива због насиља у породици. Жене треба да препознају насиље, да донесу одлуку и пријаве насилнике и да тако свој живот усмере у неком бољем правцу, поручује за РТС координаторка Сигурне куће Весна Станојевић.

Весна Станојевић је рекла да против већине насилника судски поступци трају веома дуго.

"Када читам да је неко кажњен због неког таквог сличног кривичног дела, онда видим да се то кривично дело десило пре три, четири године, да су то неки случајеви који су нама познати, али нису нови", навела је Весна Станојевић током гостовања у Јутарњем дневнику РТС-а.

Додаје да су током ове године због насиља у породици примили око 3.000 позива.

"Желе да поделе свој проблем са неким, да их неко саслуша, да их неко упути на неку организацију која може да помогне, да им неко на неки начин помогне", казала је Весна Станојевић и нагласила да Сигурна кућа нуди и бесплатну адвокатску помоћ женама које су претрпеле насиље.

За највећи број случајева који су се трагично завршили узрочник насиља била је патологија.

"Да би неко некога убио, а после тога убио себе, што је такође чест случај, ту мора да постоји патологија, јер је то неко ко нема ту врсту проблема, он то неће урадити. Морамо да имамо у виду да постоје жене које су повређене на разне друге начине од стране насилника. Њих не можемо да крстимо као патолошке случајеве, јер бисмо их онда оправдавали тиме. Онда бисмо рекли 'он је болестан, па то је нормално'", рекла је Весна Станојевић и додала да ниједна жена не треба да прихвати да се одрекне свега онога што је лепо у животу.

У сигурним кућама постоји програм који помаже женама да постану економски независне и да пронађу посао. Весна Станојевић наводи да је већина жена које се налазе у сигурним кућама већ пронашло посао и да ће следеће године то бити приоритет.

"Најважнија је та економска независност, јер углавном економски зависне жене насиље трпе јер немају никакве друге могућности. То морамо да мењамо и то ћемо урадити да се оне едукују, да нешто заврше од курсева који им се нуде, а нуде им се стварно велике могућности, и да се запосле и крену неким бољим путем", истакла је координаторка Сигурне куће.

Жене морају да буду свесне да имају коме да се обрате, да ће добити разумевање и помоћ, само је потребно да донесу одлуку да пријаве насиље.

"Већина жена не доноси одлуку из страха да их нико неће разумети. Многе жене се плаше насилника, многе жене се стиде своје ситуације и насиља које доживљавају, али мисле да су оне за то криве", наводи Весна Станојевић.

Станојевићева поручује женама да се одваже, да донесу одлуку, да се склоне и да свој живот усмере у неком бољем правцу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи