Окончан протест таксиста

Целодневни протест таксиста у центру Београда окончан после договра са Владом Србије, којим је увођење фискалних каса одложено до марта следеће године. Током протеста Београд био практично паралисан. Таксисти протестовали широм Србије.

У Влади Србије постигнут је договор између представника таксиста и аутопревозника и Владе, што значи да сутра неће бити протеста. Како Радио-телевизија Србије сазнаје, влада је прихватила већину захтева штрајкача, укључујући и онај да одложи примену фискалних каса до првог марта 2010. године.

Многи од захтева биће предмет нових преговора између таксиста и владиних комисија које ће почети да раде већ сутра. У име Владе, споразум су потписали министри Милутин Мркоњић и Слободан Милосављевић.

Министар трговине и услуга Слободан Милосављевић изјавио је да је завршен протест таксиста и аутопревозника у Београду и осталих 19 градова у Србији, као и да ће представници тих удружења и Владе Србије заједнички радити на поправљању услова за обављање тих делатности.

"Постигнут је договор да се рок за почетак увођење фискалних каса помери са 1. јануара на 1. март идуће године, а да се у наредном периоду размотре и друге могућности и опције да се проблеми на које указују таксисти и аутопревозници брже решавају", рекао је Милосављевић.

Министар је навео да су ти проблеми везани за уклањање са улица нелегалних таксиста, а да ће се са локалним самоуправама размотрити могућности за утврђивања цена за такси услуге.

Према његовим речима, тема разговора била је и израда правилника и подзаконских аката везаних за новоусвојени Закон о безбедности у саобраћају у чему ће учествовати представници тих удружења.

Одблокиране улице 

"Оно што је најважније је да су улице не само у Београду, него и осталих градова Србије одблокиране после целодневне блокаде и великих проблема грађана", рекао је Милосављевић.

Таксисти и аутопревозници тражили су да се укине обавеза увођења фискалних каса до почетка 2013. године, да се са улица уклоне таксисти који раде без дозволе и из других градова, да се утврди минимална цена услуга и да се укине такса на луксуз и плин приликом регистрације возила.

Захтева се и појефтињење свих врста еколошких горива за такси возаче и аутопревознике, измене правилника о вођењу путних налога и увођење чланова синдиката у радну групу за израду правилника везаних за Закон о безбедности саобраћаја.

Саобраћај у Београду у великој мери је био отежан пошто су представници такси-возача и аутопревозника у знак протеста због увођења фискалних каса блокирали Немањину, једну од централних градских улица.

Таксисти и аутопревозници блокирали су и трг Славија и у свим околним улицама био је заустављен саобраћај, што је озбиљно пореметило рад Градског саобраћајног предузећа, па су Београђани били осуђени на дуже чекање на температури од два степена испод нуле.

Таксисти су око 18,30 часова покушали да блокирају и раскрсницу са улицом Кнеза Милоша, али их је полиција спречила, јавила је агенција Фонет. Том приликом је дошло до кошкања између полиције и таксиста, па је један од демонстраната приведен.

Исти захтеви возача у скоро свим градовима

Слични протести данас су организовани у више градова у Србији. У Нишу, Крагујевцу, Чачку, Врању, Смедереву, Шапцу, Лозници, Пожаревцу, Ивањици, Сремској Митровици, Зрењанину, Краљеву, Ужицу, Кикинди, Новом Пазару, Смедеревској Паланци, Новом Саду, Крушевцу и у Лесковцу.

Више стотина ужичких таксиста око осам часова својим возилима блокирало је саобраћај у главној улици тог града, придружујући се генералном штрајку такси возача и аутопревозника у 21 граду Србије.

Протестовали су и таксисти у Врању. Градско веће тог града најављује ригорознију контролу превозника и уклањање нерегистрованих возила.

У Новом Саду одржана је протестна вожња таксиста и возача аутобуса. Колона од неколико десетина возила кренула је од међумесне аутобуске станице до зграде покрајиснке владе, а завршила се у гаражи Градског-саобраћајаног предузећа у очекивању расплета догађаја.

Лознички таксисти су нешто после 11 часова, у ораганизованој колони у којој је било педесетак возила, прошли централним градским улицама.

Колона такси возила, уз полицијско обезбеђење, кренула је од лозничке аутобуске станице где је после проласка улицама у центру града и завршен протест који је протекао без инцидената и није изазвао озбиљнији поремећај у јавном саобраћају.

Таксисти и превозници у Краљеву неће бити у генералном штрајку, јер ће у протесту учествовати три од укупно двадесетак удружења, рекао је председник Удружења такси возача Краљева Драган Павловић.

Градске власти овако масовно окупљање и блокаду града сматрају недопустивим. Они су, како кажу, своје обавезе према таксистима испунили и сматрају да због неодговорног понашања не треба да испашта цео град.

Број коментара 85

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара